APSURDNA SITUACIJA U PODRAVINI

Tvrtka davno propala, direktoru se sudi, a radnici i dalje plaćaju dugove

Objavljeno, 18. ožujka 2021. Naše priče
# Foto: GRAD ĐURĐEVAC / Željko Blažok, bivši direktor Nature Agro
AUTOR
Robert Mihaljević

Prošlo je desetljeće od spektakularnog uhićenja bivšeg direktora propale đurđevačke Nature Agro Željka Blažoka u svibnju 2011. godine. Danas tvrtke više nema, ali ni presude za gospodarski kriminal.

Protiv Blažoka i četvorice pomagača podignuta je optužnica zbog višemilijunske štete. Bivšeg direktora se tereti da je od 2004. do 2010. kao direktor Nature Agro i Poljoprivredne zadruge Đurđevac naložio da mu se isplaćuju znatno veći iznosi iz ostvarene dobiti društva i zadruge od onih na koje je imao pravo, čime se nepripadno okoristio za više od 430.000 kuna.

Optužen je i da je izdao zadužnicu temeljem koje je Natura postala jamac za kredit koji je Blažok uzeo kao fizička osoba, ali ga nije vraćao, pa je kredit umjesto njega vratila Natura u iznosu višem od 198.000 kuna. Sudi mu se i za isplatu 700.000 kuna za konzalting usluge koje nikad nisu obavljene.

Posebna točka optužnice je nepripadna korist Naturi i PZ-u veća od 420.000 kuna jer je kao direktor od više poljoprivrednika preuzeo čak 146 tona voća koje Natura nikad nije platila.

SVIMA KAMEN OKO VRATA

Blažoku se sudi za zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, za što mu – dokaže li se pravomoćno njegova krivnja – prijeti do deset godina zatvora. Novo ročište na Županijskom sudu u Bjelovaru zakazano je 29. ožujka.

I dalje traju sudski sporovi vezani uz problematično preuzimanje poslovnih udjela u Naturi koje je također inicirao tadašnji direktor Blažok, a to na svojim leđima i dan-danas osjećaju mnogi koji su pristali na njegovu igru. I to s teškim financijskim posljedicama.

Natura Agro silos kukuruz Osatina grupa
Natura Agro nekoć je bila ponos Đurđevca / Foto: Glas Podravine

Ovih je dana, tako, Danijel Poslek iz Virovitice izgubio još jedan sudski postupak protiv Stjepana Kovačića iz Budančevice koji mu je ovrhom blokirao račune zbog 350.000 kuna potraživanja koje bi s kamatama od 2010. godine moglo premašiti i pola milijuna kuna.

Riječ o jednom od brojnih slučajeva koji su završili na sudu i koji su kamen oko vrata svima koji su šefu Nature Blažoku pomagali da se dokopa većinskog udjela u đurđevačkoj tvrtki.

Kako se sve događalo? Željko Blažok suradnicima je davao pozamašne pozajmice, a oni su tim novcem kupovali vlasničke udjele te odmah ovlastili Blažoka da ih zastupa na skupštini tvrtke. Blažok je to činio kako bi se domogao prevlasti u Naturi Agro s obzirom da mu je društveni ugovor tvrtke priječio da bude vlasnik više poslovnih udjela.

Na temelju tog ugovora o zajmu Blažok je Jaklinu predao iznos od 150.000 kuna, koji je on zatim predao Željku Dergezu

Problem se, međutim, dogodio kad je tvrtka propala, a vlasnicima poslovnih udjela nikad nije plaćen novac koji je bio ugovoren i ovjeren kod javnog bilježnika. Uzalud se Poslek na sudu žalio kako ugovor ne predstavlja njegovu volju jer on nije niti sudjelovao u dogovoru i realizaciji preuzimanja poslovnog udjela, već je to činio Blažok.

Blažok je čak u pisanoj izjavi priznao da Poslek doista nema pravnu obvezu povrata zajma, niti otplate poslovnog udjela. Kovačić je, međutim, podsjetio da je on sklopio ugovor s Poslekom, a ne Blažokom, te je taj ugovor ovjeren kod javnog bilježnika i pravno valjan. Zbog toga 350.000 kuna potražuje od Posleka, a ne Blažoka.

OVRHA JE PRAVNO ČISTA

Da ugovor nije ništetan, odnosno pravno nevažeći, potvrđeno je i presudom Općinskog suda u Koprivnici koja je potvrđena rješenjem Županijskog suda u Varaždinu u prosincu 2018. godine.

Općinski sud u Đurđevcu, tako, odlučio je da je Kovačićeva ovrha na Poslekovim računima u iznosu od 350.000 kuna s kamatama pravno valjana. Osim toga, Poslek Kovačiću mora platiti i 51.000 kuna parničnih troškova. Presuda je nepravomoćna i na nju će se Poslek vjerojatno žaliti.

Ranije je Trgovački sud u Varaždinu bio donio presudu prema kojoj je Antonio Jaklin iz Koprivnice Blažoku morao platiti 150.000 kuna povrata pozajmice plus zatezne kamate te podmiriti čak 38.000 kuna sudskih troškova plus kamate. Jaklin je bio samo jedan od onih kojima je Blažok davao pozajmice za kupnju vlasničkih udjela.

Na temelju tog ugovora o zajmu Blažok je Jaklinu predao iznos od 150.000 kuna, koji je on zatim predao Željku Dergezu, a nakon čega je Jaklin postao i vlasnik poslovnog udjela. Jaklin Blažoku nikada nije vratio posuđeni novac.


Tagovi: NATURA AGRO žELJKO BLAžOK

NEDAVNO OBJAVLJENO