KOMUNALNA TVRTKA NIJE KRIVA

Propalo im 1700 tona kukuruza jer nisu imali plina za sušenje

Objavljeno, 18. svibnja 2020. Vijesti
# Foto: GLAS PODRAVINE / Silosi bivše Nature Agro u Đurđevcu
AUTOR
Redakcijski tekst

Slavonska Osatina grupa Mirka Ervačića nije uspjela dokazati da su đurđevačke Komunalije krive za kvarenje njihova kukuruza u silosu i štetu od 1,73 milijuna kuna.

Ervačićeva tvrtka tužila je đurđevačkog plinskog opskrbljivača tvrdeći kako im je zbog neisporuke plina u silosima u Đurđevcu nastala golema šteta. No, Trgovački sud odbio je njihov odštetni zahtjev te Osatini naložio da tvrtki Komunalije-plin podmiri čak 178.000 kuna troškova.

Tvrtka Mirka Ervačića navodi kako je u listopadu 2013. otkupljivala i skladištila kukuruz u svojem silosu i sušari u u Đurđevcu. Otkupljeni kukuruz, oko 1700 tona, ulazio je u silose s povišenom vlagom, pa ga je trebalo sušiti.

No, to nisu mogli učiniti jer im je plin bio isključen, odnosno glavni je ventil tada bio plombiran zbog dugova Nature Agro u stečaju, prijašnjeg vlasnika sušare koju je u stečajnom postupku kupila Osatina.

Osatina tvrdi da im je u vremenu kad nisu imali plina, od 1. do 29.listopada, nastala šteta do čak 1,73 milijuna kuna. Osatina je u tom razdoblju otkupila oko 1,7 milijuna kilograma kukuruza s prosječnom vlagom od 22,5 posto, koja je pak trebala biti spuštena na standardnu kvalitetu od 14 posto.

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

U tužbi se navodi kako su se na kukuruzu pojavile gljivice koje mogu stvoriti opasne kancerogene mitotoksine, a zbog stalnog presipavanja i ventiliranja došlo je do povećanog loma zrna. Zato je kukuruz završio u bioplinskom postrojenju, a ne kao hrana za stoku.

No, Komunalije-plin odgovorile su kako su nakon isteka ugovora o opskrbi plinom na određeno vrijeme do 1. listopada Osatini ponudile sklapanje aneksa do 30. studenog, ali oni su to odbili potpisati jer nisu htjeli izdati zadužnice na 150.000 kuna.

Kako ugovor nije sklopljen, nije bilo ni opskrbe plinom, za što je Osatina sama odgovorna. Trgovački sud zaključio je kako Komunalije-plin nisu krive za to što Osatina tada nije imala plina u svojem pogonu u Đurđevcu.

Presuda je nepravomoćna i na nju će se Osatina grupa vjerojatno žaliti Visokom trgovačkom sudu.


Tagovi: KUKURUZ OSATINA GRUPA PLIN SUšARA

NEDAVNO OBJAVLJENO