JAKŠIĆ ODGOVORIO PUCARU:

‘Nitko gradonačelniku ne može uzeti pravo da se bori za pekmezaru’

Objavljeno, 28. svibnja 2019. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Arhivska fotografija / Mišel Jakšić
AUTOR
Robert Mihaljević

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić (SDP) izjavio je danas na stranačkoj konferenciji za novinare kako njemu nitko ne može uzeti pravo da se bori protiv zatvaranja Podravkina pogona pekmezare, niti ga u tome može na bilo koji način cenzurirati.

Jakšić je, potaknut pitanjem novinara, komentirao istup predsjednika uprave Podravke Marina Pucara koji je u razgovoru za Podravski list prozvao gradsku vlast zbog povećanja komunalne naknade i nedovoljnog činjenja za gospodarstvo, a sve u svjetlu činjenice da je uprava donijela odluku o preseljenju pekmezare u Varaždin. Najavljuje kako će Grad ovih dana predstaviti kompleksne mjere za poticanje razvoja poduzetništva koje će pokazati što je prava istina.

-U otvorenom pismu premijeru nisam se obraćao čelniku Podravke Pucaru, već predstavnicima fondova i države kao vlasnika u Nadzornom odboru kompanije jer smatram da su upravo oni najodgovorniji za strateške odluke poput zatvaranja pogona pekmezare. Zašto se Pucar osjetio prozvanim, ne znam. Žao mi je da se spušta u politički ring jer mu to doista ne treba. No, ne može gradonačelniku Koprivnice nitko uzeti pravo, niti ga cenzurirati, da se bori za interese grada koji je stvarao Podravku. Nisu je stvarali Varaždin, Široki Brijeg, Maribor ili Ljubljana. Svaka čast tim gradovima, ali malo je nezgodno kad čujem da moj kolega iz Varaždina kaže da je dolazak pekmezare super za tamošnje OPG-e. A što je onda s podravskim OPG-ima – ističe Jakšić.

O Pucarovoj najavi gradnje ‘nove Koprivnice’ s trgovačkim centrom, stanovima, školom i vrtićem u kompleksu tvornica koje planira preseliti iz Starčevićeve gradonačelnik kaže kako bi vrh kompanije ipak trebao znati “da tu ima tu nekakvih prostorno-planskih stvari koje se prije toga moraju riješiti”.

-Da su nazvali i pitali, znali bi da ovog časa nije moguće tamo graditi takav urbanistički kompleks. Grad ima interes graditi nove škole, vrtiće i kvartove, ali zato bi ipak trebalo najprije sjesti i razgovarati – zaključuje Jakšić.

Milanović ili Picula

O rezultatima nedjeljnih izbora na SDP-ovoj konferenciji govorili su i europarlamentarka Biljana Borzan te šef koprivničkog SDP-a Tomislav Golubić, koji su istaknuli izniman uspjeh stranke u Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županiji. Biljana Borzan podsjeća kako su uskoro predsjednički izbori na kojima bi, priželjkuje, ljevica trebala imati zajedničkog kandidata oko kojeg će se okupiti sve stranke s tog političkog spektra.

Novinari su je pitali i koga preferira od SDP-ovih potencijalih kandidata – Zorana Milanovića ili Tonina Piculu.

-Milanović u anketama stoji najbolje, ali mi još ne znamo je li on kandidat ili nije. Ni Picula se nije izjasnio o tome. Ovdje želim istaknuti priču o predizborima unutar stranke koji bi iznjedrili našega kandidata za predsjednika, onako kako smo to učinili birajući Ivu Josipovića uoči njegova prvog mandata. Protivim se predizborima jer je to opet prilika da se stranka dijeli i da se ulazi u rovove. Stanka na tijelima treba donijeti tu odluku. A koga ja preferiram? Treba prvo vidjeti tko ima takve ambicije. Ankete daju prednost Milanoviću i racionalno bi se dalo zaključiti da bi to bio on. Ali, ako Milanović to ne želi, onda nemamo o čemu razgovarati – kaže Biljana Borzan.

Uspjeh desnice na europarlamentarnim izborima u Hrvatskoj pokazuje da se ljevica mora okrupnjavati i da pritom nitko ne smije gledati svoj sitni interes.

-Amsterdamska koalicija nam je bliska, tu su i neke manje stranke i pojednici poput Dalije Orešković. S njima moramo razgovarati, odnosno okupljati ljude i stranke. Pokazati zajedništvo i snagu da se može pobijediti i mijenjati ovo stanje u društvu – zaključila je Borzan.

Mišel Jakšić i Biljana Borzan
Mišel Jakšić, Biljana Borzan i Tomislav Golubić


Tagovi: BILJANA BORZAN IZBORI MISEL JAKSIC PODRAVKA SDP

NEDAVNO OBJAVLJENO