OTVORENO PISMO PREMIJERU

Jakšić Plenkoviću: Zaustavite odlazak Podravkine pekmezare iz Koprivnice

Objavljeno, 22. svibnja 2019. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Arhivska fotografija / Mišel Jakšić
AUTOR
Redakcijski tekst

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić (SDP) pozvao je danas u otvorenom pismu premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića da spriječi preseljenje Podravkine pekmezare iz Koprivnice u Varaždin. O toj odluci prvi je izvijestio upravo naš portal, a tekst o tome možete pročitati OVDJE.

“Svi mi koji volimo Podravku ponosni smo na razvoj i širenje kompanije, organski rast, razvijanje novih proizvoda i gradnju novih pogona u drugim gradovima, ali i drugim državama. No, nikako ne podnosimo da se to odvija na način da se koprivnički pogoni zatvaraju i sele drugdje. Naša Pekmezara (s velikim P) mnogo je više od običnog pogona za preradu voća. Pekmezara je simbol naše Podravke, Koprivnice i Podravine. To mora znati svaki član Nadzornog odbora, ali i država koja je spremna zbog nekog političkog ili nečijeg navodnog financijskog interesa prodavati simbol jednoga kraja i vremena. Pekmezara je duša kompanije sa srcem. Ona je duša grada sa srcem. Zato nas ova odluka i boli jer osjećamo da nam netko iz svojih uskih razloga trga srce, želeći ubiti našu dušu”, obratio se gradonačenik Plenkoviću.

To je naš Pelješki most

“Nama je Pekmezara jednako važna kao tako željeni Pelješki most krajnjem jugu zemlje. I zato očekujem od premijera da se jednakim žarom bori za našu Pekmezaru jer je to naš most, naša cesta što spaja generacije naše Podravine (…) Pekmezara je srce Podravke i mora ostati u našoj Koprivnici. Nema tog ekonomskog razloga kojim ćete moći saprati gorčinu nepravde koju osjeća svaki podravkaš, a danas smo svi mi u Koprivnici i cijeloj Podravini podravkaši. Pozivam Vas da se autoritetom velikog udjelničara u kompaniji suprotstavite toj nerazumnoj odluci”, ističe Jakšić.

Podsjeća i kako je ministar Goran Marić, koji je prije dvije godine bio na čelu skupštine dioničara kompanije, tvrdio da Podravka ne smije biti ničiji politički bankomat, već se pod hitno mora vratiti na listu kompanija od strateškog državnog interesa.

“Čini se da je to bila samo privremena pjesma za naše uši, odnosno politički popeglani spinovi za umirenje lokalne zajednice, a ispod stola se događalo nešto drugo. Volio bih zato znati i koji je stav države kao velikog dioničara o tome da su mirovinski fondovi postali većinski vlasnici Podravke s više od 50 posto dionica. Radi li ovdje o nekom prešutnom dogovoru o daljnjoj privatizaciji (i prodaji) Podravke nekom poznatom kupcu za kojeg ‘igraju’ mirovinci”, pita čelni čovjek Koprivnice i nada se kako će se u bitku za očuvanje pekmezare uključiti i lokalni članovi NO-a Krunoslav Vitelj i Dajana Milodanović.


Tagovi: ANDREJ PLENKOVIC MISEL JAKSIC PEKMEZARA PISMO

NEDAVNO OBJAVLJENO