Miris kuhanog pekmeza širi se Koprivnicom. Izgleda da će to biti posljednji put

Objavljeno, 31. kolovoza 2019. Vijesti
# Foto: ZDRAVKO MIHEVC / Podravkin kompleks u Starčevićevoj ulici
AUTOR
Robert Mihaljević

Miris pekmeza širi se posljednjih dana oko Podravkinih pogona u Starčevićevoj ulici u Koprivnici. Sezona je prerade šljiva i Podravkina pekmezara u punom je pogonu.

To će, po svemu sudeći, biti posljednje kuhanje pekmeza u Podravkinoj Tvornici voće u Starčevićevoj. Uprava je već donijela odluku o selidbi pekmezare u Tvornicu Kalnik u Varaždin, o čemu je naš portal prvi pisao. To bi se, prema neslužbenim informacijama, trebalo odraditi do kraja godine.

Unatoč protestima i javnim pozivima mnogih lokalnih političkih dužnosnika da pekmezara iz koje je 1947. nastala Podravka kao simbol ostane u Koprivnici, teško da će se odluka promijeniti. Miris pekmeza zato će se potkraj ljeta od iduće godine širiti Varaždinom.

Podravkina pekmezara u Koprivnici snimljena 50-ih godina (fotografija je presnimljena iz Podravkine publikacije)
Podravkina pekmezara u Koprivnici snimljena 50-ih godina (fotografija je presnimljena iz Podravkine publikacije)

Kako smo ranije izvještavali, Podravka namjerava preseliti sve tvornice i logistiku sa sadašnje lokacije kod upravne zgrade u Starčevićevoj. Tamo bi se pak u suradnji s partnerima izgradio veliki stambeno-poslovni kompleks s trgovačkim centrom, stanovima, školom i vrtićem.

Naši izvori iz Podravke otkrivaju kako već postoje idejni nacrti cijeloga kompleksa kojeg uprava kompanije zove ‘Novom Koprivnicom’. Stanovi, poslovni prostori, škola i vrtić, šetnica i mali park, a u sredini – umjetno jezero! Kažu kako bi cijeli kompleks stajao više stotina milijuna kuna.

Preduvjet za taj golemi zahvat je da Koprivnica promijeni prostorne planove. Bez toga nema investicije. No, gradonačelnik Mišel Jakšić javno je zatražio od Vlade i nadzornog odbora da pekmezara ostane u Koprivnici.

Kako će se situacija s ‘Novom Koprivnicom‘ dalje razvijati, tek će se vidjeti. Uglavnom, čelnici Podravke i Grada moraju sjesti i dogovoriti se o svemu.


Tagovi: MIRIS PEKMEZA PODRAVKA TVORNICA VARAZDIN

NEDAVNO OBJAVLJENO