NEMA KRAJA UŽASNIM VIJESTIMA

Zatvorene su tvornice kvasca, šećera i mlijeka, gasi se i tvornica cigareta

Objavljeno, 20. srpnja 2020. Financijer
# Foto: Robert Mihaljević / Odraz na staklu na ulazu u bivšu Podravkinu tvornicu kvasca u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Vijest da osječka tvornica Meggle do kraja godine odlazi iz Hrvatske te 160 radnika i stotine kooperanata ostavlja bez egzistencije uznemirila je domaću javnost.

Odluka je konačna i potvrdili su je u vrhu poznate njemačke kompanije. Razlog? Hrvatske nema dovoljno sirovine, mlijeka, pa Meggle odlazi tamo gdje ga ima i gdje je jeftinije poslovati: u BiH i Srbiju.

Samo par dana ranije tvornica šećera Viro iz Virovitice i službeno je u poslovnom izvještaju potvrdila gašenje proizvodnje u tom gradu. Time je povtrdila medijske napise o zatvaranju pogona u Virovitici i otpuštanju svih 180 radnika.

U tom izvještaju Viro navodi kako se ove godine ne planira prerada šećerne repe u tvornici u Virovitici, već se to činiti samo u pogonima zajedničke tvrtke u Županji i Osijeku, koje imaju dovoljno sirovina.

Kooperanti u nevolji

Razlozi gašenja pogona u Virovitici slični su onima zbog kojih Meggle odlazi iz naše zemlje: nedostatak sirovine i njezina cijena. Hrvatska je nekonkurentna i posljedice su neizbježne.

No, da nevolja nikad ne dolazi sama potvrđuje i neslužbena najava iz British American Tobaccoa (BAT) kako bi iduće godine mogao zatvoriti tvornicu cigareta u istarskom Kanfanaru te prestati otkupljivati duhan od uzgajivaša u Podravini i Slavoniji.

Tvornica šećera u Virovitici / Foto: Viro

BAT je u lipnju 2015. za 505 milijuna eura kupio TDR, ali danas je pokrenuo projekt zatvaranja tvornice te otkaze za više od 500 radnika u Istri. No, BAT u Hrvatskoj izravno zapošljava čak 1600 ljudi u tvrtkama TDR, Hrvatski duhani, Istra grafika i lanac kioska iNovine.

Tu je, ponavljamo, i više stotina kooperanata koji putem svojih OPG-a na području Pitomače i u Slavoniji uzgajaju duhan za tvornicu u Kanfanaru. Višestruko povećanje trošarina na cigarete jedan je od glavnih razloga BAT-ove najave da odlazi iz Hrvatske.

Lesaffre se povukao

Na koncu, epidemija koronavirusa te nestašica svježeg kvasca u trgovinama ukazala je na još jednu bolnu činjenicu: u Hrvatskoj više nema proizvodnje tog strateški važnog proizvoda.

Hrvatska je imala dvije značajne tvornice kvasca: jednu Podravkinu u koprivničkoj industrijskoj zoni Danica i drugu Plivinu u Prigorju Brdovečkom kod Zagreba. Obje je kupio francuski div Lesaffre i nakon izvjesnog vremena ugasio.

Prvo je ugašena Podravkina, a prije dvije godine i Plivina tvornica. U obje je radilo oko 150 ljudi, a proizvodnja je preseljena u Mađarsku. Svježi kvasac u Hrvatsku danas stiže iz Lesaffreovih tvornica u Poljskoj i Mađarskoj.

Vindija i Kaufland, kazna za nepoštenu trgovačku praksu
Jedina tvornica mlijeka u domaćem vlasništvu je Vindija / Foto: Vindija

Tagovi: BAT KVASAC MEGGLE TVORNICE VIRO ZATVORENE

NEDAVNO OBJAVLJENO