Zbog epidemije koronavirusa u Hrvatskoj je trenutačno nestašica svježeg, ali i suhog kvasca, kojeg nema u dovoljnim količinama koje traži tržište.
Problem leži u činjenici da Hrvatska više nema vlastitu proizvodnju tog strateškog prehrambenog proizvoda, pa je posve ovisna o uvozu. A kvasac uvozimo iz tvornica u Mađarskoj i Poljskoj koje posljednjih tjedana ne stignu proizvesti dovoljne količine.
Hrvatska je imala dvije značajne tvornice kvasca: jednu Podravkinu u koprivničkoj industrijskoj zoni Danica i drugu Plivinu u Prigorju Brdovečkom kod Zagreba.
Obje je kupio francuski div Lesaffre i nakon izvjesnog vremena ugasio. Prvo je ugašena Podravkina, a prije dvije godine i Plivina tvornica. Proizvodnja je preseljena u Mađarsku.
Podravkina tvornica kvasca koja je niknula početkom 80-ih pokrivala je više od 90 posto potreba tržišta Jugoslavije. Francuski Lesaffre tvornicu je zatvorio 2007. godine i otpustio 70-ak radnika.
Kasnije je isti vlasnik odlučio staviti ključ u bravu i u Plivinu tvornicu. Hrvatska je, tako, danas posve ovisna o uvozu koji u doba kriza poput ove pandemijske može zakazati.
NEDAVNO OBJAVLJENO