FRANCUZI SU IH ZATVORILI

Kako je Hrvatska ostala bez obje tvornice kvasca i sad je praznih polica

Objavljeno, 24. ožujka 2020. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević / Odraz na staklu na ulazu u bivšu Podravkinu tvornicu kvasca u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Zbog epidemije koronavirusa u Hrvatskoj je trenutačno nestašica svježeg, ali i suhog kvasca, kojeg nema u dovoljnim količinama koje traži tržište.

Problem leži u činjenici da Hrvatska više nema vlastitu proizvodnju tog strateškog prehrambenog proizvoda, pa je posve ovisna o uvozu. A kvasac uvozimo iz tvornica u Mađarskoj i Poljskoj koje posljednjih tjedana ne stignu proizvesti dovoljne količine.

Hrvatska je imala dvije značajne tvornice kvasca: jednu Podravkinu u koprivničkoj industrijskoj zoni Danica i drugu Plivinu u Prigorju Brdovečkom kod Zagreba.

Tvornica kvasca u Koprivnici
Nekadašnja tvornica kvasca u Koprivnici / Foto: Robert Mihaljević
Stakleni ulaz u bivšu Podravkinu tvornicu kvasca / Foto: Robert Mihaljević

Obje je kupio francuski div Lesaffre i nakon izvjesnog vremena ugasio. Prvo je ugašena Podravkina, a prije dvije godine i Plivina tvornica. Proizvodnja je preseljena u Mađarsku.

Podravkina tvornica kvasca koja je niknula početkom 80-ih pokrivala je više od 90 posto potreba tržišta Jugoslavije. Francuski Lesaffre tvornicu je zatvorio 2007. godine i otpustio 70-ak radnika.

Kasnije je isti vlasnik odlučio staviti ključ u bravu i u Plivinu tvornicu. Hrvatska je, tako, danas posve ovisna o uvozu koji u doba kriza poput ove pandemijske može zakazati.


Tagovi: KVASAC LESAFFRE PLIVA PODRAVKA TVORNICE

NEDAVNO OBJAVLJENO