VELIKI ŠOK U VIROVITICI

Gasi se tvornica šećera Viro, bez posla ostaje oko 180 radnika

Objavljeno, 03. svibnja 2020. Naše priče
# Foto: PIXSELL / Tvornica šećera Viro u Virovitici / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Dovršeno je okrupnjavanje domaćih šećernih prerađivača koji su se udružili u krovnu dioničku tvrtku pod nazivom Hrvatska industrija šećera.

Vlasnici kompanije su tri najveće hrvatske šećerane koje su na nju prenijele svu imovinu i zaposlene.

Viro grupa (Viro i Sladorana Županja) Marinka Zadre kontrolira 60 posto, a Tvornica šećera Osijek koja je u sastavu Žito grupe Marka Pipunića 40 posto dionica u novoj tvrtki.

No, posljedice spajanja i racionaliziranja poslovanja prvi će na svojoj koži vjerojatno osjetiti Virovitičani. Kako piše poslovni tjednik Lider, Viro bi uskoro mogao zatvoriti svoju tvornicu u tom gradu.

OSTALO 60 RADNIKA

“Šećerana u Virovitici od prošlog tjedna ima samo 60-ak radnika i jasno je da jesenske kampanje šećerne repe neće biti. Virovitička šećerana je tehnološki najnaprednija u državi, no to je nije spasilo od prestanka proizvodnje i otpuštanja radnika”, piše Lider.

Kao ključni razlog navodi se premala proizvodnja šećerne repe na području koje gravitira tvornici. S druge strane, u Slavoniji zasad ima dovoljno sirovine pa županjska i osječka šećerana ne moraju strahovati.

Viro je kasnije i službeno potvrdio kako na jesen gasi proizvodnju u Virovitici, a tekst možete pročitati OVDJE.

No, ključni je problem kompletne domaće proizvodnje golema konkurencija na tržištu Europske unije i ukidanje kvota koje su ograničavale proizvodnju prije dvije godine.

Virovitička šećerana / Foto: VIRO

Nakon ukidanja sustava kvota, tijekom 2018. značajno je pala cijena šećera na tržištu Europske unije. Očekuje se i daljnji pad jer proizvodnja više nije limitirana. S time se hrvatski proizvođači teško mogu nositi.

Šećerane danas ima 20-ak država članica Europske unije u kojima ima oko 100 tvornica za preradu šećerne repe. No, Hrvatska osigurava manje od 80 posto potrebne šećerne repe za preradu.

Zato su u trima hrvatskim šećeranama u Virovitici, Osijeku i Županji tvornički kapaciteti značajnim dijelom neiskorišteni. To je i dovelo do njihova spajanja, a posljedično i gašenja pogona u Virovitici.

RAČUNI U BLOKADI

Viro grupa lani je ostvarila 898 milijuna kuna prihoda uz rast od 21 posto te 147 milijuna kuna neto dobiti. No, u posljednje vrijeme poslovni su im računi često u blokadi s zbog neredovitog podmirivanja obveza.

Računi su im bili blokirani 3. prosinca lani te 14. veljače i 12. ožujka ove godine. Bio je to znak da kompanija ima velikih problema s tekućom likvidnošću, unatoč financijskim izvještajima o poslovanju.

Matična tvrtka Viro d. d. – koja već godinama ima sjedište u Zagrebu, a ne Virovitici – lani je ostvarila 684 milijuna kuna prihoda i 100 milijuna kuna neto dobiti. Tako barem stoji u godišnjem izvještaju o poslovanju.

Viro je, inače, prije par godina imao oko 180 stalno zaposlenih, a u vrijeme kampanje šećerne repe ta je brojka sa sezoncima bila i veća od 200.


Tagovi: OTKAZI šEćER TVORNICA VIRO VIROVITICA

NEDAVNO OBJAVLJENO