NISU OBAVIJESTILI ŠUMARIJU

Već treći slučaj apsurdne presude zbog prijevoza vlastitih drva

Objavljeno, 02. prosinca 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Darko (40) osuđen je i kažnjen s čak 3600 kuna jer je u Koprivnici zatečen kako teretnim vozilom bez popratnice i obilježbe prevozi devet kubika drva koja je kupio za ogrjev.

To je već treća presuda za prijevoz drva bez popratnice o kojoj smo izvijestili u posljednjih nekoliko mjeseci, a prijašnji tekst možete pročitati OVDJE.

Zatečen je s drvima u prometu lani u studenome. Odmah je prijavljen, a drva su mu bila oduzeta, pa je morao kupovati nova. No, presudom prekršajnog odjela suda u Koprivnici drva su mu ovih dana ipak vraćena jer je “nesporno da je inkriminirana drva okrivljeni kupio”.

Kandidat za Nobela

“Kako ne postoji opasnost da će drva okrivljeni ponovo uporabiti za počinjenje prekršaja, niti je izricanje mjere potrebno radi zaštite opće sigurnosti, to je odlučeno da kupljena drva može trajno zadržati“, presudila je sutkinja Dubravka Miloloža.

Naglasila je i kako mu je izrečena ublažena novčana kazna “imajući u vidu da je okrivljenik nekažnjavan za takva djela”. Inače, za takav prekršaj predviđena je novčana kazna do 7000 kuna.

S druge strane, nedavno smo pisali o Siniši (62) koji mora platiti samo 600 kuna jer je u svojoj šumi u okolici Koprivnice posjekao drvo i prevezao ga do kuće neobilježeno i bez popratnice.

Prije par mjeseci sirotu učiteljicu Đurđi (48), majku dvoje djece, Općinski sud u Bjelovaru kaznio je s 900 kuna, a njezin je slučaj najbizarniji. Učiteljica je kažnjena jer je iz zapuštenog vinograda posjekla vlastita stabla kako bi se imala čime grijati. No, prevezla ih je bez teretnog lista i žiga.

Dakle, Darko je prevozio kupljenja drva pa mora platiti 3600 kuna. Siniša je vozio drva iz svoje šume te je kažnjen sa 600 kuna. Učiteljica Đurđica drva je vozila iz vinograda pa je osuđena na 900 kuna. Trojac dotad nije bio osuđivan.

Ako netko uoči bilo kakvu logiku u tim presudama i objasni zašto su iznosi toliko različiti, neka nam odmah javi. Kandidirat ćemo ga za Nobela.


Tagovi: DRVA PRIJEVOZ šUMA

NEDAVNO OBJAVLJENO