APSURDNA PRESUDA

Sirota učiteljica osuđena jer je iz svoga zaraslog vinograda uzela drva za ogrjev

Objavljeno, 10. rujna 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Učiteljica (48), majka dvoje djece, proglašena je krivom i kažnjena jer je iz zapuštenog vinograda svoje bake u vlastito dvorište dovezla oko 20 kubika drva za ogrjev!

Apsurdnu presudu donio je ovih dana prekršajni odjel Općinskog suda u Bjelovaru. Sirotu je učiteljicu kaznio s 900 kuna i 100 kuna troškova postupka jer je ogrjevno drvo bagrema prevezla bez teretnog lista, odnosno popratnice.

Zakon o šumama

Učiteljica Đurđica, tako, kažnjena je jer je iz zapuštenog vinograda koji je naslijedila od bake posjekla vlastita stabla bagrema kako bi se zimus imala čime grijati. Nedjelo je počinila od studenog lani do travnja ove godine.

Kriva je, dakle, jer je transportirala i pohranila u vlastito dvorište vlastita drva za ogrjev, ali bez teretnog lista. Sud kaže kako je time počinila prekršaj iz Zakona o šumama. Svejedno što nije riječ o šumi.

Prijavio ju je bjelovarski Državni inspektorat koji je uočio kako drva nisu propisno obilježena. Učiteljica je odmah priznala nedjelo koje joj je stavljeno na teret.

“Drva smo uzeli u zaraštenom vinogradu kojeg sam naslijedila od pokojne bake. Vinograd se godinama nije obrađivao, pa su na njemu narasla stabla bagrema za ogrjev.

Kaže da nije znala

Nisam znala da je potrebna popratnica za ogrjev koji nije iz šume i da on mora biti počekićan, pogotovo jer se radi o zapuštenom vinogradu, a ne šumi. Prvi put sam to učinila, stvarno nisam znala”, navela je učiteljica u svoju obranu.

Prilikom odmjeravanja kazne, navodi se u presudi, “sud je uzeo u obzir obiteljsko i imovno stanje okrivljenice, a kao olakotna okolnost cijeni se priznanje počinjenog prekršaja, dosadašnje nekažnjavanje i izraženo kajanje”.

Za taj prekršaj predviđene su veće novčane kazne, ali sutkinja veli da je na koncu odlučila biti blaža prema učiteljici.


Tagovi: OGRJEV OSUđENA UCITELJICA

NEDAVNO OBJAVLJENO