NIJE IMAO POPRATNICU

Završio na sudu jer je drvo iz svoje šume vozio doma bez odobrenja Šumarije

Objavljeno, 16. studenoga 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Siniša (62) proglašen je krivim i mora platiti kaznu jer je u svojoj šumi u okolici Koprivnice posjekao drvo i prevezao ga do kuće neobilježeno i bez popratnice.

Općinski sud u Koprivnici presudio je da zbog tog prekršaja iz Zakona o šumama mora platiti 600 kuna kazne i 100 kuna troškova sudskog postupka.

Nedavno smo pisali o sličnom postupku u kojem je Općinski sud u Bjelovaru sirotu učiteljicu Đurđicu (48), majku dvoje djece, kaznio s 900 kuna i 100 kuna troškova. Tekst možete pročitati OVDJE.

Učiteljica lošeg materijalnog stanja kažnjena je jer je iz zapuštenog vinograda koji je naslijedila od bake posjekla vlastita stabla bagrema kako bi se zimus imala čime grijati. No, prevezla ih je bez teretnog lista i šumarskog žiga.

Ublažena kazna

“Nisam znala da je potrebna popratnica za ogrjev koji nije iz šume i da on mora biti počekićan, pogotovo jer se radi o zapuštenom vinogradu, a ne šumi”, branila se učiteljica, ali to joj nije pomoglo.

Siniša je pak potkraj siječnja 2017. u šumskom predjelu Miletine kod Đelekovca u Podravini posjekao drvo u svojoj šumi i prevezao ga “neobilježeno i bez popratnice”. Na njegovu nesreću, zaustavila ga je policija pa je završio na sudu.

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podnijelo je protiv njega optužni prijedlog , a sud ga je ovih dana proglasio krivim. Izrečena mu je, kako stoji u presudi, “ublažena novčana kazna”.

Inače, novčanom kaznom do 7000 kuna kaznit će se za prekršaj osoba koja “drvo ili grane posječene u šumi ili izvan šume prevozi, otprema ili pohrani te prodaje, odnosno kupuje neobilježeno ili bez popratnice”.


Tagovi: DRVO KAZNA POPRATNICA šUME

NEDAVNO OBJAVLJENO