SPEKULACIJE IZ POLITIČKIH KRUGOVA

Sve se glasnije priča o odlasku Martine Dalić iz Podravke. Evo o čemu je riječ

Objavljeno, 13. siječnja 2022. Vijesti
# Foto: PODRAVKA / Premijer Andrej Plenković i čelnica Podravke Martina Dalić u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Nadzorni odbor Podravke u petak je trebao dati novi petogodišnji mandat Martini Dalić i njezinoj upravi na čelu Podravke. No, to se neće dogoditi.

Kako neslužbeno doznajemo, odgođeni su najavljena sjednica odbora za imenovanja u utorak i sjednica NO-a sutra. Kao razlog u četvrtak se spominje koronavirus, navodno je zaraženo više članova Nadzornog.

Slučajno ili ne, u visokim političkim krugovima u Zagrebu ime Martine Dalić ovih se dana počelo naveliko spominjati u jednoj drugoj ulozi, i to usporedo s izbijanjem velike afere sa suspektnim tgovanjem vrjednosnim papirima u Hrvatskoj narodnoj banci koju je otkrio Index.

Sve se glasnije, naime, spekulira kako bi zbog te afere guverner HNB-a Boris Vujčić trebao otići, a kao moguća nasljednica spominje se upravo – Martina Dalić. Valja ipak napomenuti kako je to ovog časa tek na razini ničim potkrijepljenih spekulacija, ali ta se vijest poput lavine proširila političko-gospodarskim svijetom.

GOLEMO ISKUSTVO

Funkcija guvernera HNB-a politički je iznimno važna za premijera Andreja Plenkovića i Vladu jer se, zbog uvođenja eura u Hrvatsku, do kraja godine očekuje gašenje HNB-a i njegovo pretvaranje u podružnicu Europske središnje banke (ECB). Osim toga, guverner (ili guvernerica) automatski ulaze u upravu ECB-a koja provodi monetarnu politiku Europske unije.

Martina Dalić zato bi za tu funkciju bila savršen izbor. Ima veliko povjerenje Andreja Plenkovića i u njegovom političkom krugu nema stručnijeg i iskusnijeg kadra od nje za dužnost čelnice ECB-a u Hrvatskoj i članice uprave banke u sjedištu u Frankfurtu.

Dalić ima golemo iskustvo iz financijskog sektora. Bila je glavna ekonomistica Privredne banke Zagreb, predsjednica uprave Partner banke, ministrica financija, savjetnica Međunarodnog monetarnog fonda, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, konzultantica Svjetske banke.

Šefica Podravke, osim toga, doktorica je ekonomskih znanosti i ima više stručnih i znanstvenih radova iz područja financija. Zbog svega, premijer Andrej Plenković doista nema pogodnije osobe za funkciju privremene guvernerice HNB-a i jedne od budućih čelnica ECB-a.

No, teško je spekulirati hoće li se to doista i dogoditi. Prvo, pitanje je kako će se dalje razvijati afera u HNB-u, odnosno hoće li guverner Boris Vujčić doista morati otići. Drugo, Martina Dalić ima ozbiljne poslovne planove s Podravkom u idućem petogodišnjem razdoblju i njezin odlazak bio bi iznimno nezgodan za kompaniju.

Kako bilo, mandat Martine Dalić i sadašnje uprave traje do 24. veljače. Dotad bi im Nadzorni odbor svakako trebao dati novi petogodišnji mandat. Hoće li se to doista i dogoditi, pokazat će dani i tjedni koji su pred nama.


Tagovi: BORIS VUJčIć ECB EUROPSKA SREDIšNJA BANKA GUVERNER HNB MARTINA DALIč PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO