ČELNICI HNB-A ZARAĐUJU NAJVIŠE

Državni dužnosnik ima duplo veću plaću od premijera Plenkovića!

Objavljeno, 11. siječnja 2022. Vijesti
# Foto: ARHIVA / Slavko Tešija bio je član NO-a Podravke od veljače 2017.
AUTOR
Redakcijski tekst

Više od 40 dužnosnika i zaposlenika Hrvatske narodne banke (HNB) trgovalo je vrjednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo HNB. Zabilježeno je ukupno više od 400 transakcija teških deset milijuna kuna u proteklih 20 godina, otkrivaju Index istrage.

Prema njihovu otkriću, guverner Boris Vujčić trgovao je dionicama Erste i Zagrebačke banke 2001. godine dok je bio zamjenik guvernera Hrvatske narodne banke. Njegova aktualna zamjenica Sandra Švaljek pak trgovala je obveznicama Erste banke 2012. godine kada je bila članica Savjeta HNB-a.

Bivši zaposlenik HNB-a i guvernerov savjetnik Davor Holjevac također je trgovao obveznicama Erste banke dok je bio viceguverner.  

Obveznice od 2,5 milijuna kn

“Boris Vujčić je dionice Riječke banke i Zagrebačke banke kupio tijekom 90-ih godina 20. stoljeća, kada još nije bio zamjenik guvernera ili član Savjeta HNB-a, ali i u vremenu kada Zakon o HNB-u nije zabranjivao niti guverneru HNB-a i članovima Savjeta da imaju u svom posjedu dionice banaka koje HNB nadzire.

Upravo je novo rukovodstvo HNB-a 2000. godine iniciralo promjene Zakona o HNB-u kojima se guverneru, članovima Savjeta i izvršnim direktorima HNB-a zabranjuje posjedovanje dionica i poslovnih udjela u bankama koje nadzire HNB”, odgovorili su Indexu iz HNB-a i dodaju kako je Vujčić dionice prodao u ožujku 2001. godine.

Švaljek je prijavila je i 386.500 eura ušteđevine, što je oko 2,9 milijuna kuna, a način stjecanja su primici od nesamostalnog rada i nasljedstva

Švaljek je u imovinskoj kartici prijavila obveznice u vrijednosti od 2,5 milijuna kuna. Godišnja kamata na obveznice bila je 5,875 posto, a dospijeće obveznice bilo je za pet godina. Apsolutni prinos, odnosno zarada iznosila je tako 740.000 kuna, doznaju Index istrage.

Čelnici HNB-a, inače, najplaćeniji su dužnosnici u Hrvatskoj. Guverner Boris Vujčić, tako, ima plaću od 43.500 kuna, koju je prijavio u svojoj službenoj imovinskoj kartici.

Plenkovićeva plaća

Zamjenica guvernera Sandra Švaljek pak mjesečno prima 39.300 kuna neto. Prijavila je i 386.500 eura ušteđevine, što je oko 2,9 milijuna kuna, a način stjecanja su primici od nesamostalnog rada i nasljedstvo.

Viceguverner Slavko Tešija, čije se ime ne spominje u istragama o trgovini dionicama i obveznicama tvrtki, uvjerljivo je najplaćeniji državni dužnosnik s plaćom od 48.800 kuna neto mjesečno. Tešija je svojedobno bio i član Nadzornog odbora Podravke.

Usporedbe radi, plaća premijera Andreja Plenkovića iznosi tek 22.100 kuna, što znači da viceguverner HNB-a Tešija prima 120 posto više od predsjednika Vlade, politički najodgovornije osobe u Hrvatskoj.

Predsjednik države Zoran Milanović ima plaću od 25.200 kuna, ali i ušteđevinu od samostalnog rada u iznosu od 850.000 kuna. Prije nego što je stupio na dužnost, Milanović imao poduzeće koje je pružalo lobističko-savjetničke usluge.


Tagovi: AFERA BORIS VUJčIć HNB INDEX PLAćE

NEDAVNO OBJAVLJENO