ČELNICI SINDIKATA NISU NA NJIHOVOJ STRANI

Radnici Podravke prijete štrajkom u tvornicama: ‘Ovako više ne ide…’

Objavljeno, 22. veljače 2021. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Podravka u magli u nedjelju navečer
AUTOR
Robert Mihaljević

“Voda je došla do grla, ovako više ne možemo. Pripremamo veliki štrajk u svim tvornicama”!

Riječi su to radnika Podravke s kojima smo razgovarali protekli vikend. Nazvali su nas prošli tjedan i tražili da se nađemo. Danica sustavno piše o golemom Podravkinom problemu – sramotno niskim radničkim plaćama u pogonu.

Plaće u tvornicama i niže su od 4000 kuna. Jedan od inicijatora pobune u Podravki prošli tjedan nam kaže: “Planirali smo štrajkati još prošle godine, ali nije bilo sloge. Danas je drugačije, imamo potporu u svim tvornicama u Koprivnici i varaždinskom Kalniku”.

Čelnici triju Podravkinih sindikata nisu na njihovoj strani, premda je većina organizatora učlanjena u neki od tih sindikata.

“Nismo od njih drugo ni očekivali… Oni se bore samo za svoje guzice. No, nema veze, u ovo idemo sami”, uvjerava nas jedan od organizatora.

Odredili su i hodogram aktivnosti. Za početak, traže povećanje plaće od 1000 kuna u svim tvornicama i od toga, upozoravaju, neće odustati.

“Povećanje se mora vidjeti već na plaći za ožujak. Ako se to ne dogodi, tvornice će stati s proizvodnjom, a dan kasnije dolazimo pred upravnu zgradu Podravke”, uvjeravaju nas naši sugovornici.

Očekuju već ovaj tjedan pregovore s upravom. No, uvjeravaju nas kako od osnovnog uvjeta ne misle odustati.

“Stanje u pogonima je užasno. Ljudi odlaze zbog mizernih plaća. U nekim tvornicama radi se u smjeni od 7 do 19 sati jer nema dovoljno ljudi”, otkriva jedan od naših sugovornika.

Napominju kako njihova pobuna nema baš nikakve veze s dolaskom nove predsjednice uprave Podravke Martine Dalić. Nezadovoljstvo se gomilalo posljednjih godina.

Ipak, od prijetnje štrajkom do štrajka prilično je dugačak put. Skupina radnika iz nekoliko tvornica čini nam se ovog časa odlučnima. No, činjenica da nemaju potporu vođa sindikata svakako im ne ide u prilog.

U svakom slučaju, ovo je prvi put da organizirana skupina radnika Podravke otvoreno prijeti štrajkom i zaustavljanjem proizvodnje. Što će od toga na koncu biti, pokazat će dani koji su pred nama.


Tagovi: PODRAVKA RADNICI šTRAJK

NEDAVNO OBJAVLJENO