DOBIJU TEK MALO VIŠE OD MINIMALCA

Podravkaši iz pogona pokazali nam svoje plaće. Bili smo tužni nakon toga

Objavljeno, 14. ožujka 2020. Vijesti
# Foto: PODRAVKA / Pogon za preradu rajčice
AUTOR
Redakcijski tekst

Objava prosječnih neto plaća u Podravki opet je na noge digla radnike u pogonima koji tvrde kako su te brojke ‘znanstvena fantastika’.

Naš portal objavio je ovih dana kako je prosječna neto plaća svih zaposlenih u grupi Podravka lani iznosila 9170 kuna i bila je za 520 kuna viša nego prethodne godine.

Podaci su izvučeni iz financijskih izvještaja za prošlu godinu tako da je ukupna svota za neto plaće svih zaposlenih podijeljena sa 6650 radnika. U Podravki d. d. (bez Belupa, Lagrisa, Žita…) prosječna neto plaća iznosila je 7700 kuna.

Jedan Podravkin KV radnik sa složenim opisom posla ovaj nam je tjedan pokazao plaću koju je upravo dobio za veljaču: 3700 kuna.

RAD U SMJENAMA

“I to s olakšicama za djecu. A naradimo se kao konji, pogotovo sad kad zbog koronavirusa radimo subotom i u smjenama“, žali se podravkaš koji otkriva kako neki njegovi kolege dobivaju i 3400 kuna.

Na pitanje jesu li zbog toga zatražili pomoć sindikata, naš sugovornik samo odmahuje rukom: “Koga da prosimo za pomoć? Kseniju Horvat? Nemojte biti smiješni”.

Inače, minimalna zajamčena neto plaća u Hrvatskoj ove godine iznosi 3250 kuna, što je oko 4100 kuna bruto. Neki radnici Podravke, dakle, rade gotovo za minimalac.

No, nije samo on reagirao na naš tekst o prosječnim plaćama. Javilo nam se proteklih dana više radnika iz različitih Podravkinih dijelova. Trojac je čak htio da ih fotografiramo s odrescima od plaća u rukama te sve objavimo.

Oni mjesečno zarađuju u prosjeku oko 4000 kuna, odnosno prolaze nešto bolje od našeg prvog sugovornika. Nismo im htjeli otkrivati identitet i objavljivati fotografije iz razumljivih razloga.


Tagovi: MINIMALAC PLAćE PODRAVKA POGON RADNICI

NEDAVNO OBJAVLJENO