NAŠ TEKST POKRENUO VAL NEZADOVOLJSTVA

Radnici Podravke ogorčeni: Radim 33 godine, plaća mi je 3800 kuna!

Objavljeno, 14. veljače 2021. Financijer
# Foto: PODRAVKA / ARHIVSKA FOTOGRAFIJA / Pogon koprivničke tvrtke
AUTOR
Robert Mihaljević

Lavinu nezadovoljstva i bijesnih komentara izazvao je naš tekst o prosječnim plaćama zaposlenih u koprivničkoj Podravki.

Prema financijskim izvještajima, prosječna neto plaća svih zaposlenih u Grupi Podravka (Belupo, Žito, Lagris, Farmavita…) u prvih devet mjeseci lani iznosila je oko 8700 kuna, a tvrtki Podravka d. d. oko 7500 kuna.

Grupa Podravka ima oko 6800 zaposlenih, a Podravka d. d. 3200. Radnici u pogonima su ogorčeni jer oni imaju osjetno niže plaće od prosjeka. Naš tekst potaknuo ih je i na akciju kojom će tražiti smjenu glavne sindikalistice Ksenije Horvat.

Da se val nezadovoljstva prelio preko ruba pokazuje i to da su radnici prvi put imenom i prezimenom kritizirali sindikat i sadašnje stanje s plaćama.

Idu u prikupljanje potpisa

Gospodin Ivan, tako, upozorava kako ima visoku stručnu spremu i 38 godina staža, a neto plaća mu je manja od prosjeka koji iznosi 8700 kuna neto.

“Možda 3 posto Podravkinih zaposlenika ima više od toga. Ako bi se izuzelo tih 3 posto, Podravka pada na možda 5500 kuna. Tu se nekritički dodani i zaposlenici vanjskih poduzeća (izvan Hrvatske). Upješnost Podravke se oduvijek dobrim dijelom zasniva na niskim plaćama”, navodi on.

Davor poziva da se opet ide u skupljanje potpisa za smjenu čelnice glavnog Podravkina sindikata PPDIV-a Ksenije Horvat, koja je i radnička predstavnica u Nadzornom odboru.

“Evo, idemo ponovno u skupljanje potpisa za smjenu čelnice PPDIV-a. Samo tako možemo nešo promijeniti. A ovako s komentarima ništa. Svi hrabri dok treba pisati”, kaže Davor.

Što radnici Podravke trebaju napraviti zbog mizernih plaća?

View Results

Loading ... Loading ...

Ninoslav mu odgovara kako glavna sindikalistica jako dobro zna kolike plaće imaju radnici u proizvodnji.

“Zato je može biti još više sramota… Ima masa radnika koji će sigurno dati taj potpis. Od radnika juha, vegete, koktela, voća, mlina, dječje hrane, logistike… Ima ljudi koji imaju muda. Ja ću prvi potpisati! Ne plašim ih se ni malo”, odlučan je Ninoslav.

Gospođa Ružica mu pak domeće kako oni iz tvornice Kalnik u Varaždinu već idući tjedan kreću u akciju.

“Ali, bez vaše pomoći ne možemo ništa. Ja sam u sindikalnom vijeću tako da me možete kontaktirati, zajedno smo jači. Radim u Podravci već 33 godine, u tri smjene, dobila plaću, odnosno plač 3800 kuna“, ogorčena je Ružica.

Prava istina o plaćama

Pavica pak poziva naš portal da objavi prosjek plaća njih, običnih radnika, a ne svih zajedno s menadžerima i direktorima.

“Nemojte stalno miješati nas koji po 8 sati stojimo za strojevima u kojekakvim uvjetima sa gospodom koja fizički sjede u toplim uredima, voze Podravkine aute na Podravkin račun, idu po sastancima, restoranima večerama.

Potrudite se malo i zalovite kojeg radnika da vam kaže svoju stranu priče i pravu istinu o plaćama“, poziva nas gospođa Pavica.

Igor također kritizira naš tekst navodeći kako je prosječna plaća radnika u proizvodnji u Podravki 4000 kuna, osnovna plaća 2300 kuna, a sve ostalo su dodaci koje dobivaju za rad u 3 smjene, uvjete rada i drugo.

Damjan navodi iskustvo svojeg oca koji je radio u Podravci 42 godine, bio je poslovođa, a plaća mu je iznosila 5500 kuna.


Tagovi: PLAćA PODRAVKA PROSJEčNA PLAćA RADNICI

NEDAVNO OBJAVLJENO