Radnici Podravke: Prijete nam otkazom ako vam pošaljemo odrezak plaće

Objavljeno, 08. travnja 2022. Vijesti
# Foto: PODRAVKA / Pogon kompanije u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Rukovoditelji u koprivničkoj kompaniji radnicima su počeli prijetiti otkazima ako se dokaže da odreske od svojih plaća šalju našem portalu.

Danica je ovaj tjedan objavila seriju tekstova u kojima se zaposlenici Podravke i Belupa žale na sramotno niske plaće koje u nekim slučajevima iznose manje od 4000 kuna. I to uz rad u smjenama i vikendom.

“Imali smo u četvrtak sastanak sa šefom, zaprijetio je otkazima svakome tko vam pošalje svoj odrezak od plaće. I ne samo to, rekao je da se otkaz može dobiti i ako vam samo pokažemo kolika nam je plaća”, ogorčena je radnica Belupa koja želi ostati anonimna.

Drugi radnik koji nam je, unatoč zabrani, u petak poslao odrezak plaće iz kojeg je vidljivo da mjesečno zarađuje manje od 4000 kuna, ogorčen je na sindikate.

“Ima ih četiri u Podravki, gdje su sad kad ih trebamo. Svi šute i čuvaju svoje guzice”, bijesan je radnik (podaci poznati uredništvu).

Mnogi zaposlenici Podravke i Belupa s kojima smo razgovarali upozoravaju i na velik problem s plaćanjem putnih troškova.

PUTNI TROŠKOVI

“Neki radnici putuju i 10 do 20 kilometara do radnog mjesta u Podravki i Belupu. Putni troškovi pokrivaju im cijenu karte za vlak, premda u mnogim slučajevima nema druge mogućnosti osim putovanja automobilom. Razlika je velika”, požalila nam se jedna radnica koja svaki dan putuje na posao.

“Plaćice su se malo podigle, ali noćni rad i putni troškovi su ostali koma. Putni troškovi se obračunavaju po karti za vlak ili bus, a većina radnika nema ni vlak ni bus u mjestu stanovanja.

I to za oko 1000 kilometara na mjesec ispadne ukupno oko 850 kuna putnih troškova”, žali se druga radnica koja nas je nazvala u četvrtak (identitet poznat redakciji).

Problem s plaćama u Podravki, doduše, nije od jučer. Nakon dolaska Martine Dalić na čelo Podravke, radnicima su se plaće dvaput podizale. Plaće radnika Podravke i Mirne od 1. ožujka u prosjeku će, tako, porasti između 350 kuna i 800 kuna neto.

Uzimajući u obzir i prvi val povećanja plaća iz travnja prošle godine, neto primanja radnika Podravke i Mirne u manje od godine dana prosječno su porasla između 980 i 1150 kuna, odnosno između 18 i 28 posto, ovisno o stručnoj spremi i uvjetima rada.


Tagovi:

NEDAVNO OBJAVLJENO