TRAJE BITKA ZA OPSTANAK

Prijeti im stečaj: u blokadi i dalje svi računi tvrtki Hangar 18 i Megastore

Objavljeno, 14. kolovoza 2019. Vijesti
# Foto: ARHIVA / Jedan od Hangarovih dućana koji je u međuvremenu zatvoren
AUTOR
Redakcijski tekst

Već 14 dana u blokadi je svih 13 računa koprivničke tvrtke Hangar 18 vlasnika Marija Kralja, poznate po pametnim mobitelima i tabletima NOA.

Lavinu je zadnji dan srpnja pokrenula jedna poslovna banka, a na kraju je to učinilo još nekoliko vjerovnika. Među njima je, kako se neslužbeno doznaje, i Porezna uprava. Blokada je danas ukupno teška nekoliko desetaka milijuna kuna.

O poslovnim problemima i krahu nekoć uspješne IT tvrtke iz Koprivnice naš je portal prvi pisao, a tekst o tome možete pročitati OVDJE.

No, blokirani su i svi računi koprivničkog poduzeća Megastore, čiji je vlasnik također Mario Kralj. Preko te tvrtke posluje maloprodaja i otvaraju se lanci dućana s IT proizvodima. Kralj je vlasnik i poduzeća NOA, ali ono je već godinama neaktivno.

Doznali smo kako su računi Hangara bili blokirani i potkraj lipnja, ali samo na jedan dan jer je blokada vrlo brzo skinuta, a dug prema financijskom vjerovniku podmiren.

Otpuštanje radnika

Iz Hangara pak zadnjih dana puštaju nešto optimističnije informacije, doduše neslužbene, kako je tvrtka trenutačno u fazi restrukturiranja i kako traju pregovori s poslovnim bankama o reprogramu kreditnih obveza.

Restrukturiranje podrazumijeva i drastično rezanje troškova, pa je navodno u planu otpuštanje gotovo trećine od ukupno stotinu radnika. Velike nade polažu se i u lanac dućana pod brandom Megastore. No, to je poduzeće lani ostvarilo tek milijun kuna ukupnog prometa.

Financijski analitičari s kojima smo ovaj tjedan razgovarali nisu previše optimistični. Kažu kako je, prema lanjskim brojkama, “i slijepcu jasno da je Hangar danas prezaduženo poduzeće s vrlo niskim kreditnim rejtingom”.

“Prema ovom što vidim u njihovim financijskim izvještajima, uz uvjet da su brojke točne, Hangaru ovog časa prijeti stečaj. I doista ne znam na koji bi način s postojećim poslovnim modelom mogli uvjeriti banke da im reprogramiraju kredite. Jedino ako te banke nemaju drugog izlaza”, komentirao nam je Hangarove brojke jedan iskusni zagrebački financijaš.

Prema službenim brojkama, Hangarove kratkoročne obveze (uglavnom financijske prema kreditorima) lani su skočile čak za 45 posto te su iznosile blizu 84 milijuna kuna. Dugoročne obveze pak povećale su se s 23 na 25 milijuna kuna.

Spitzberg i Pevec

Tijekom prošle godine udvostručene su i obveze prema dobavljačima – sa sedam na 15 milijuna kuna. Istodobno, zalihe gotovih proizvoda su utrostručene: preklani su iznosile tri milijuna, a lani čak devet milijuna kuna.

U koprivničkim poslovnim krugovima zadnjih dana kruže spekulacije kako bi Hangar na koncu ipak mogao pronaći vanjskog partnera koji bi mu osigurao najmanje 50-ak milijuna kuna kapitala za preživljavanje. Naravno, Mario Kralj u tom bi slučaju bio izvlašten i morao bi se povući.

U tim spekulacijama najviše su se spominjala dva imena: ono njemačke investicijske grupe Spitzberg partners čije operacije u Hrvatskoj vodi bivši šef uprave Podravke Zvonimir Mršić te trgovačkog diva Peveca.

No, u tim je pričama sve zasad ostalo samo na spekulacijama. Hangar je i dalje u blokadi, kao i Megastore, i nitko ne može sa sigurnošću reći kako će sve na koncu završiti.


Tagovi: BLOKADA HANGAR MEGASTORE STECAJ

NEDAVNO OBJAVLJENO