RAČUN IM BLOKIRAN

Šokantna vijest: poznata tvrtka pred krahom, banke i radnici u panici!

Objavljeno, 31. srpnja 2019. Vijesti
# Foto: ARHIVA / Jedan od Hangarovih dućana koji je u međuvremenu zatvoren
AUTOR
Robert Mihaljević

Koprivnička tvrtka Hangar 18, poznata po pametnim telefonima NOA, pred poslovnim je krahom! Čini se kako se, na žalost, ostvaruje ono o čemu se mjesecima sa zebnjom govorilo i najavljivalo.

Jedna je poslovna banka, kako neslužbeno doznajemo, u utorak blokirala račun Hangara na višemilijunski iznos. No, to je, po svemu sudeći samo početak ‘stampeda’ koji očekuje prezaduženu koprivničku tvrtku koja ima više od stotinu zaposlenih.

Naš izvor dobro upućen u poslovanje Hangara već tjednima nas upozorava kako će tvrtka vrlo brzo posrnuti jer više ne može servisirati goleme financijske obveze prema bankama i dobavljačima. Istodobno su iz Hangara kontinuirano puštane pozitivne vijesti o otvorenju novih maloprodajnih trgovina, ulaganju u televizore marke NOA, širenju u inozemstvo.

Prezaduženi

Čini se kako je sve bilo samo kupovanje vremena i naklonosti investitora. Jučer se, naime, otkrilo kako je Hangar prestao podmirivati svoje obveze prema bankama koje su ovog časa u priličnoj panici jer imovina tvrtke ni blizu ne pokriva sve kreditne obveze.

Dalo se to naslutiti i iz lanjskog financijskoj izvještaja, premda je stvarno stanje – kako nas uvjeravaju naši upućeni izvori – mnogo gore od onoga što je službeno prikazano.

Prema službenim brojkama, Hangarove kratkoročne obveze (uglavnom financijske prema kreditorima) lani su skočile čak za 45 posto te su iznosile blizu 84 milijuna kuna. Dugoročne obveze pak povećale su se s 23 na 25 milijuna kuna.

Tijekom prošle godine udvostručene su i obveze prema dobavljačima – sa sedam na 15 milijuna kuna. Istodobno, zalihe gotovih proizvoda su utrostručene: preklani su iznosile tri milijuna, a lani čak devet milijuna kuna.

Stiže i policija

“I te su brojke dovoljan razlog za paniku, a ja vas uvjeravam kako je stanje ovog časa stoput gore. Gotovo je. Game over“, tvrdi nam u utorak zaposlenik jedne banke koja prilično strahuje za svoja potraživanja prema Hangaru.

Službeno, Hangar 18 prošlu je godinu završio s prihodima od 148 milijuna kuna, što je osam posto više nego preklani. Dobit je istodobno iznosila 5,7 milijuna kuna i bila je veća za 19 posto. Uprava tvrtke u financijskom je izvještaju navela kako Hangar redovito podmiruje svoje obveze te nema opasnosti od drugačijeg scenarija.

No, ovih se dana ispostavilo kako to baš i ne odgovara istini. Kako doznajemo, poslovanje Hangara češljaju porezni inspektori i financijski revizori, a naši izvori tvrde kako će se u cijelu priču vjerojatno uključiti i kriminalistička policija.


Tagovi: BLOKADA HANGAR KRAH NOA

NEDAVNO OBJAVLJENO