Podravka je nekad gradila stanove radnicima i vodila ih na more. A danas?

Objavljeno, 22. kolovoza 2023. Komentari
# Foto: DANICA.HR / Nekadašnji Podravkini bungalovi u Pirovcu danas su žalosne ruine
AUTOR
Robert Mihaljević

Proteklih mjeseci svekolika hrvatska javnost razglaba o cijenama ljetovanja na našem lijepom plavom Jadranu. Sve je skupo, cijene su otišle u nebesa. Apartmani su 100 i više eura, ljetne namirnice poput sladoleda, ribe, piva i vina nedostupne su običnome radničkom puku.

A onda se, kako to obično biva u takvim ekstremima, iz naftalina vade priče o tome kako nam je nekad bilo u onim ‘mračnim jednoumnim vremenima’. Znam, nostalgija je uvijek žal za životima koji zapravo nisu postojali, osim u našem imaginariju. Čovjek je programiran da pamti samo sretne dane, a da one nesretne brzo zaboravlja i zaključava u najtamnije zakutke podsvijesti.

Ako nam je danas teško, sigurno ćemo tvrditi kako nam je prije bilo mnogo ljepše. A to je pouzdan znak da mnogima u našem okruženju život danas nije baš najbolji i najsretniji. Jer da jest – vraga bi se pozivali na ona minula vremena. Ostaje ipak činjenica da su ljudi nekad bili sretniji, premda se ono jučerašnje i današnje materijalno blagostanje i opći životni standard baš i ne mogu mjeriti.

Kriza u Jugoslaviji

A vremena su bila drugačija i zbog činjenice da je onaj društveni sustav, ma koliko ga nazivali nakaradnim, ipak u središtu svega imao ljude, a ne profit i materijalno. O tome, primjerice, zorno svjedoče konkretne brojke iz ne tako davne Podravkine prošlosti, kad se o radničkoj klasi i njihovim obiteljima itekako vodilo računa.

Pogotovo to vrijedi za razdoblje na prijelazu iz 70-ih u 80-e godine prošlog stoljeća, kad se kompanija snažno razvijala, unatoč gospodarskoj krizi koja je tresla Jugoslaviju. Godine 1980. na krilima rastuće prodaje Vegete, juha, dječje hrane i brojnih drugih kategorija Podravkini su prihodi premašili 13 milijardi ondašnjih dinara, a poduzeće, tadašnji SOUR, bilo je tih godina najbrže rastuće u Jugoslaviji.

Država je privredi, doduše, uzimala sve više jer su bila teška vremena, a Podravka je bila u tako snažnom razvoju da se morala jako zaduživati kod banaka i plaćati sve veće kamate. Unatoč svemu, o standardu radnika vodila se posebna briga. Tako je zabilježeno kako je Podravka 1980. godine imala u vlasništvu više od 500 društvenih stanova (gradila je vlastito stambeno naselje) u kojima su bili njezini zaposlenici.

Dječje kolonije

No, to nije sve: do te je godine u dogovoru s republičkim sindikatima ukupno radnicima bilo odobreno i više od 2800 iznimno povoljnih kredita u ukupnom iznosu od 90 milijuna dinara. Tim su ekstrapovoljnim zajmovima za rješavanje stambenog pitanja bili obuhvaćeni svi Podravkini radnici sa stažom dužim od šest godina, a jedna je poslovna zgrada pretvorena u jaslice i vrtić za njihove mališane.

Ljetovanje u Podravkinim odmaralištima u Pirovcu, na Čiovu te drugim hotelima na Jadranu 1979. godine koristilo je 4100 Podravkinih radnika i njihovih obitelji, od čega je 470 djece bilo u dječjoj koloniji. Samo godinu kasnije, za ljetovanje u aranžmanu tvrtke prijavilo se čak 4500 radnika.

Od toga, 700 ih ljetovalo potpuno besplatno, dok su drugi plaćali simbolične iznose. Prema posebnom pravilniku, 10 posto radnika s najnižim primanjima moglo je ljetovati potpuno besplatno. Kao podsjetnik, tada je u Podravki bilo zaposleno 7000 ljudi, od čega u Koprivnici 3500.

Državna politika

Te je godine Podravka za ljetovanja svojih radnika izdvojila gotovo 15 milijuna dinara. Jedna njemačka marka vrijedila je 15 dinara pa ispada kako je tvrtka za ljetovanje svojih radnika potrošila oko milijun maraka. A milijun maraka 1980. godine bio je jako velik novac.

Danas više nema Pirovca, odmaralište odavno ne postoji i odavno nije Podravkino. Ono je danas tužna ruina, svjedok bolne hrvatske tranzicije u kojoj – ne možemo se oteti dojmu – sve nije moralo ispasti baš ovako kako je ispalo. Nema ni Čiova, ni dječjih kolonija, ni besplatnog radničkog ljetovanja na Jadranu, ni društvenih stanova za potrebne kadrove.

Zato ima masnog profita i dividendi, milijunskih opcijskih dionica i bonusa, skupocjenih limuzina i putovanja. I to u firmi kojom nominalno, kao i te famozne 1980. godine, upravlja državna politika, odnosno vladajuća partija. Nekad SKJ, danas HDZ.

Je li, dakle, običnom puku bilo bolje tada ili danas? Pitajte starije radnike u Podravkinim pogonima ako se usudite.

Kolumna je izvorno objavljena u tjedniku Glas Podravine


Tagovi: LJETOVANJE PIROVAC PODRAVKA STANOVI

NEDAVNO OBJAVLJENO