Dašak nostalgije: djeca na ljetovanju u Podravkinu odmaralištu u Pirovcu

Objavljeno, 29. lipnja 2023. Komentari
# Foto: DARKO BUDNA / Ljetovanje koprivničkih učenika u Pirovcu uz vodstvo profesora tjelesnog Ivana Pala
AUTOR
Robert Mihaljević

Na fotografiji iz 1979. godine su koprivnički učenici u pratnji profesora Ivana Pala (danas predsjednik Gradskog vijeća) na ljetovanju u Podravkinu odmaralištu u Pirovcu.

Odmaralište je izgrađeno u ona “mračna vremena” početkom 70-ih godina na površini od oko 14 tisuća četvornih metara, posred glavne pirovačke plaže. Bila je tu glavna zgrada s recepcijom, nekoliko pomoćnih zgrada i bungalova, igrališta, veliko parkiralište.

Hotel s četiri zvjezdice

Početkom 90-ih u Podravkinu su odmaralištu nekoliko godina boravile ratne izbjeglice iz pirovačkog i šibenskog zaleđa koje su cijeli kompleks potpuno devastirale. Podravka je potom devastirano odmaralište prodala Gradu Koprivnici, a oni poduzetniku koji je završio u stečaju.

Nakon više dražbi odmaralište na koncu za 10 milijuna kuna kupuje tvrtka Transauto iz Zagreba, poduzetnika Pere Klarića. Tamo je u muđuvremenu trebao niknuti hotel s četiri zvjezdice. Je li danas u funkciji – ne znamo.

Generacije Podravknih radnika s nostalgijom se sjećaju tog odmarališta. Tamo su svakog ljeta odlazila njihova djeca uz pratnju odraslih. Družili su se, učili plivati, prvi se put zaljubljivali. Imali su organiziran rekreativni program, tjelovježbu, sportska natjecanja, kupanje.

Cijena je, dakako, bila simbolična. Mnoga koprivnička i podravska djeca mora nikad ne bi vidjela da Podravka tada nije imala svoje radničko odmaralište. Danas toga više nema.

Profit svetinja

Priču o Podravkinu radničkom odmaralištu u Pirovcu na najboljoj tamošnjoj plaži izvukli smo iz sjećanja zbog aktualnih rasprava o cijeni ljetovanja na moru. Budimo iskreni: uz takve cijene većina podravkaša i njihovih obitelji danas si ne može priuštiti ljetovanje.

To se, dakako, zove slobodnim tržištem i kapitalizmom, sustavom u kojem je profit svetinja, a radničke plaće i nadstandard nužno zlo. I ne, nipošto nismo nostalgični jer je nostalgija ionako žal za vremenima kakva nikad nisu postojala. Osim u našem imaginariju.

Ovo je samo podsjećanje na našu ne tako davnu prošlost, onu lijepu stranu prošlosti, koja se više nikad neće ponoviti.


Tagovi: DJECA ODMARALIšTE PIROVAC PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO