Novi problemi za gradonačelnika: S računa Grada ‘isparilo’ 38 milijuna kuna!

Objavljeno, 21. studenoga 2022. Naše priče
# Foto: HDZ / Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice
AUTOR
Robert Mihaljević

Grad je izgubio sudski spor sa Zagrebačkom bankom koju je tužio zbog navodne štete od čak 88,8 milijuna kuna, odnosno gotovo 12 milijuna eura.

Riječ je o velikoj aferi u Virovitici i nestanku goleme svote novca iz gradskog proračuna, nakon koje je gradski pročelnik za financije Siniša Palm 2019. počinio samoubojstvo. Zbog novca kojeg je Palm godinama nezakonito izvlačio za sebe, gradonačelnik Ivica Kirin odlučio je tužiti Zabu.

U tužbi je Grad tvrdio kako je Zaba propustila redovno obavljati kontrolu i procjenu rizika, pa bi vidjela sumnjive transakcije koje su trajala od 2013. do 2019. godine.

“Vidjeli bi da se 2013 počinju odvijati sumnjive transakcije po računu Grada na način da se obavljaju kontinuirane isplate gotovine na bankomatu u iznosu od 5000 kn i na šalteru banke u iznosima od 3000 kn do 12.000 kn.

Novac košarkašima

Potom da se novac bezgotovinski prenosio na transakcijski račun Košarkaškog kluba Virovitica u pojedinačnim iznosima od 3000 kn do 30.000 kn, da navedeni odljevi novca s računa Grada nisu evidentirani u gradskim poslovnim knjigama.

Zbog istoga stanje novca na transakcijskom računu i u poslovnim knjigama Zabe nije bilo usklađeno sa stanjem evidentiranim u poslovnim knjigama Grada jer je u poslovnim knjigama Grada prikazano više od stvarnog novca na raspolaganju”, tvrdili su u Gradu u svojoj tužbi.

Na dan 30. svibnja 2019. neusklađenost je iznosila ukupno -17,2 milijuna kuna. U Gradu kažu i kako Zaba nije reagirala ni kad je početkom 2018. iznos od 9,9 milijuna kuna iz gradskog proračuna isplaćen direktno na račun Košarkaškog kluba Virovitica.

Taj novac je imao daljnji tijek, i to na privatni račun tadašnjeg pročelnika za financije, a koji je u tom svojstvu politički izložena osoba. Zbog toga Grad tvrdi kako je riječ i o višestrukim propustima, odnosno izravnoj povredi zakonskih obveza Zabe prema tri klijenta iste banke: Gradu, pročelniku i KK Virovitici.

Siniša Palm / Foto: Grad Virovitica

Zagrebačka banka imala je izravni uvid u cjelokupni slijed novca s računa Grada, ali je u razdoblju od punih šest godina propustila detektirati problem te uočiti sumnjivi modus isplata s računa Grada, navodi se u tužbi.

Više od šest godina

“Prema procjeni vještaka Ljubomira Jelića, direktna financijska šteta koja je nastala za proračun Grada iznosi 38,1 milijun kuna, a indirektna šteta uslijed propusta u odnosu na Grad i njegova društva još 50,7 milijuna kuna. Dakle, ukupna šteta koju je Zaba prouzročila Gradu iznosi 88,8 milijuna kuna”, tvrde u Gradu.

Nalaz financijskog vještaka baca novo svjetlo na cijelu aferu s obzirom da se dosad baratalo izravnom financijskom štetom od 17 milijuna kuna. Vještak tvrdi da ona iznosi najmanje 38 milijuna kuna!

Zaba je u odgovoru na tužbu upozorila kako su “radnje počinjene od strane pokojnog gradskog pročelnika za financije Siniše Palma“.

“Osim toga, Grad je podnio tužbu protiv banke radi političke karijere i ugleda odgovorne osobe tužitelja – gradonačelnika Ivice Kirina – a sve kako bi pokušao opravdati svoje brojne propuste radi kojih nije uočio takvo ponašanje vlastitog djelatnika, i to više od 6 godina.

Grad snosi isključivu krivnju za nastalo stanje jer nije postupao u skladu sa svojim ugovornim i zakonskim obvezama. U prilog tome idu i navodi iz izvješća o obavljenoj financijskoj reviziji Grada Virovitice za 2018. koje je izradio Državni ured za reviziju.

To Izvješće ukazuje na brojne propuste Grada radi kojih mu se nalaže hitno poduzimanje radnji za otklanjanje tih propusta. Izvješće primjerice utvrđuje da poslovne knjige i financijski izvještaji Grada ne daju točne podatke o primicima, rashodima i obvezama zbog nepravilnosti u raspolaganju proračunskim sredstvima Grada.

Presuda Trgovačkog suda

Osim toga, izvadci koje je banka slala Gradu nisu istovjetni izvadcima temeljem kojih je Grad evidentirao poslovne promjene u svojim knjigama jer su isti promijenjeni na način da su pojedini podaci brisani iz izvadaka na temelju kojih je Grad evidentirao poslovne promjene”, ističu u Zabi.

Zaba podsjeća i kako je Grad “kontinuirano izvještavan od strane banke o stanju i prometu po računu(…) No, očito je, nakon što je Grad zatražio da od 1. srpnja 2012. prima izvješća elektronskim putem, a ne u papirnatom obliku, zaposlenik Grada sam ‘uređivao’ ta izvješća.

Pritom ih je mijenjao na način da je brisao određene stavke, te da je Grad tek u srpnju 2019. opet zatražio izvješćivanje i u papirnatom obliku. Na temelju naloga gradonačelnika Ivice Kirina od prosinca 2010. jedino Siniša Palm je bio ovlašten za raspolaganje sredstvima po transakcijskom računu Grada”, podsjećaju u Zabi.

Trgovački sud na koncu je odbio tužbu Grada navodeći kako je ona potpuno neosnovana. Sud je u presudi naložio Gradu Virovitici da Zabi plati parnične troškove u iznosu od čak 502.500 kuna. Presuda je nepravomoćna i Grad će se na nju vjerojatno žaliti.


Tagovi: IVICA KIRIN SINIšA PALM TUžBA VIROVITICA ZAGREBAčKA BNAKA

NEDAVNO OBJAVLJENO