Novi podaci otkrivaju: u dućanima je više od 50 posto mlijeka iz uvoza

Objavljeno, 01. lipnja 2022. Financijer
# Foto: VINDIJA / Pogon varaždinske Vindije
AUTOR
Robert Mihaljević

Proizvodnja kravljeg mlijeka drastično je pala u Hrvatskoj tijekom prošle godine, pokazuju novi podaci Ministarstva poljoprivrede i Državnog zavoda za statistiku.

Prema tim podacima, lani se u Hrvatskoj proizvelo ukupno oko 511 milijuna litara mlijeka, što je pad od čak 12 posto u odnosu na godinu ranije kad smo proizvodili oko 579 milijuna litara. U DZS-u navode kako je u tim podacima iskazana proizvodnja kravljeg mlijeka kod pravnih osoba te na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, i to ukupno pomuzeno mlijeko.

To znači kako Hrvatska ovog časa domaćom proizvodnjom pokriva manje od 50 posto godišnje potrošnje mlijeka, a uvozi se najmanje polovica potrebnih količina. To je težak poraz hrvatske poljoprivredne politike, ako smo je ikad uopće i imali.

Stopa samodostatnosti u mljekarskom sektoru u Hrvatskoj u razdoblju od 2016. do 2020. godine pala je, tako, s oko 57 na nešto više od 51 posto. A danas, nakon lanjskog pada, opet proizvodimo manje od 50 posto potreba. Neslužbene procjene govore kako Hrvatska godišnje troši više od milijardu litara.

Najveći otkupljivač mlijeka u Hrvatskoj je Dukat, koji je otkupio 42,7 posto količina tijekom pretprošle godine, a slijede ga Vindija s 30,4 posto i Belje s nešto više od 11 posto.

U otkupljenim količinama najznačajniji udio (više od 79 posto otkupljenih količina) zauzimaju četiri županije: Osječko-baranjska, Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, te Vukovarsko-srijemska.

Najviše muznih krava ima Osječko-baranjska županija, oko 22.500, a slijede Bjelovarsko-bilogorska (21.800), Koprivničko-križevačka (19.200) i Sisačko-moslavačka (13.600). No, to su podaci otprije dvije godine. Danas je ta brojka vjerojatno manja.

Hrvatska je potkraj prošle godine, otkrivaju podaci DZS-a, imala oko 102.000 muznih krava, što je 7,3 posto manje nego godinu ranije. U odnosu na kraj 2012. godine, muznih je krava manje za čak 44 posto!


Tagovi: 2021 KRAVE MLIJEKO UVOZ

NEDAVNO OBJAVLJENO