Novi podaci o broju stoke otkrili razmjere katastrofe u Hrvatskoj

Objavljeno, 18. travnja 2022. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ARHIVSKA FOTOGRAFIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Hrvatska proizvodnja mlijeka već godinama je u slobodnom padu, a najnoviji statistički podaci zorno otkrivaju razinu katastrofe koja nas je zadesila.

Prema novim podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvatska je potkraj prošle godine imala oko 102.000 muznih krava, što je 7,3 posto manje nego godinu ranije. U odnosu na kraj 2012. godine, muznih je krava manje za čak 44 posto!

Hrvatska je u Europsku uniju ušla u srpnju 2013. godine. Domaće je tržište nakon toga preplavljeno jeftinim mlijekom iz zemalja EU. S druge strane, naša poljoprivredna politika već se desetljećima svodila na sustav izravnih poticaja koji na koncu nije donio baš ništa u očuvanju domaće proizvodnje.

U odnosu na godinu ranije, lani je ozbiljno podbacio i broj tovljenih pilića: u prosincu ih je u Hrvatskoj bilo ukupno oko 8 milijuna, što je godišnji pad od čak 13 posto.

Svinja smo lani u prosincu imali ukupno 972.000, što je u odnosu na preklanjski prosinac manje za 6 posto. Purica je bilo 417.000 (čak 13 posto manje), ovaca 654.000 (1 posto manje), a koza 86.000 (otprilike isto). I to je sve pad u samo jednoj godini!

Na žalost, o ovoj temi vrlo rijetko se vodi javna rasprava u medijima i političkim arenama. Važnije je tko će naslijediti kojeg ministra i u kakav su novi verbalni rat uletjeli predsjednik i premijer. Za to vrijeme, bogomdana zemlja za samodostatnost u proizvodnji hrane postaje sve ovisnija o uvozu.


Tagovi: BROJ STOKE MUZNE KRAVE PILIćI STOKA SVINJE

NEDAVNO OBJAVLJENO