NAKON 15 GODINA POVLAČI SE IZ FIRME

Mikulić prodaje 24 posto Bilokalnika! Gasi li se koprivnička tvrtka?

Objavljeno, 08. travnja 2021. Naše priče
# Foto: DANICA.HR / ARHIVA / Bivši direktor Belišća Vlado Jerbić i krupni dioničar Bilokalnika Marinko Mikulić
AUTOR
Robert Mihaljević

Završava višegodišnja bitka za dioničarsku prevlast u koprivničkoj tvrtki Bilokalnik-industrija papirne ambalaže (Ipa).

Krupni dioničar i nekadašnji kralj papira Marinko Mikulić odlučio je svojih 24 posto dionica prodati većinskom vlasniku, britanskom ambalažerskom divu DS Smith.

Mikulić te dionice kontrolira osobno i preko svoje tvrtke Damex gradnja iz Zagreba. Ukupno posjeduje oko 120.000 dionica, a u krugovima koprivničke tvrtke spekulira se kako će za cijeli paket dobiti oko 30 milijuna kuna.

Većinski dioničari Bilokalnika ovog su časa DS Smith Belišće sa 60,8 posto, Mikulić s 24 posto, DS Smith packaging koji posjeduje oko 9 posto te Podravska banka s 3,2 posto udjela.

ISTISKIVANJE DIONIČARA

Mikulić će svoje dionice prodati austrijskoj tvrtki DS Smith packaging koja će nakon te transakcije imati oko 33 posto vlasničkog udjela. To znači kako će morati objaviti ponudu za preuzimanje svih dionica, i to najmanje po cijeni koju će platiti Mikuliću.

Nakon što kupi Mikulićev paket, grupacija DS Smith steći će ukupno blizu 94 posto. Za istiskivanje svih dioničara iz kompanije, prema zakonu, treba im najmanje 95 posto.

Koprivnička tvrtka Bilokalnik Ipa
Bilokalnik-industrija papirne ambalaže / Foto: DANICA.HR

Ako se to na koncu dogodi, lako je moguće da će u Koprivnici ostati samo tvornica za proizvodnju ambalaže od kartona, a da će se tvrtka jednostavno ugasiti. DS Smith već ima poduzeće u Belišću i to bi bio izgledan scenarij.

Bilokalnik je protekle poslovne godine ostvario 148 milijuna kuna ukupnih prihoda, što je rast od jedan posto. Neto dobit iznosila je deset milijuna kuna i posljedica je smanjenja cijene ključne ulazne sirovine, papira, za više od deset milijuna kuna.

Belišće i Bilokalnik nakon toga su prodani austrijskom Duropacku, a DS Smith na koncu je preuzeo Duropack te u paketu Belišće i Bilokalnik

Koprivnička tvrtka posluje u sastavu britanskog diva DS Smith, pa poslovnu godinu računa od svibnja do svibnja. U Bilokalniku je zaposleno oko 150 radnika.

Uoči preuzimanja od strane DS Smitha, tijekom 2014. godine Bilokalnik-Ipa imala je 110 milijuna kuna prihoda i dva milijuna kuna neto dobiti. Broj radnika bio je isti kao danas – oko 150.

SLAVONCI POBIJEDILI 2006.

Mikulić i Belišće ratovali su za vlasničku prevlast u Bilokalniku tijekom 2006. godine, ali Slavonci su na koncu pobijedili i preuzeli tvrtku jer je na njihovoj strani bila Bilokalnikova uprava na čelu sa Zdravkom Dimačem.

Belišće je iste godine na skupštini uspjelo izmijeniti statut kompanije tankom tročetvrtinskom većinom glasova – 75,03 posto – a dioničari okupljeni oko vlasnika Pana Marinka Mikulića i njegova partnera Ivana Hrena prikupili su samo 24,97 posto udjela.

Prihodi koprivničke tvrtke Bilokalnik pali su dva posto, a dobit je pet puta veća nego lani
U Bilokalniku radi oko 150 ljudi / Foto: DANICA.HR

Premda je Mikulić uoči te skupštine bio najavljivao kako Belišće (oko 60 posto) neće imati dovoljno glasova, dogodilo se upravo suprotno jer su mu se priklonili talijanski Eurocart i Podravska banka.

Belišće i Bilokalnik nakon toga su prodani austrijskom Duropacku, a DS Smith na koncu je preuzeo Duropack te u paketu Belišće i Bilokalnik. Što će se odvijati nakon što Mikulić proda svoje dionice – ostaje za vidjeti.


Tagovi: BILOKALNIK DIONICE DS SMITH MARINKO MIKULIć PRODAJA

NEDAVNO OBJAVLJENO