BRITANSKI DIV JE VLASNIK, ALI...

Zbilja neobično: posrnuli kralj ambalaže spašava koprivničku tvrtku od gašenja

Objavljeno, 28. lipnja 2019. Financijer
# Foto: DANICA.HR / ARHIVA / Bivši direktor Belišća Vlado Jerbić i krupni dioničar Bilokalnika Marinko Mikulić
AUTOR
Robert Mihaljević

Koprivnička papirna industrija Bilokalnik-Ipa ostvarila je u protekloj poslovnoj godini oko tri posto niže prihode uz gubitak od 4,3 milijuna kuna, što je oko milijun kuna veći minus nego preklani.

Izvještajna godina je od svibnja do svibnja s obzirom da Bilokalnik posluje u sastavu britanskog ambalažerskog diva DS Smith, jednog od najvećih u svijetu.

“Visok nivo cijena ulazne sirovine te nemogućnost prebacivanja troška na krajnje kupce rezultirao je smanjenju rezultata poslovanja. Društvo nije imalo značajnih problema s likvidnošću i naplatom potraživanja iako je na tržištu i kod kupaca i dalje izražen problem u prikupljanju izvora sredstava.”, priopćili su iz Bilokalnika.

Internacionalni NO

U tvrtki koja se bavi proizvodnjom ambalaže od valovitog kartona i papira trenutačno radi oko 150 ljudi. Njezino je poslovanje potpuno internacionalizirano o čemu svjedoči i nadzorni odbor u kojem sjede Jean Lenhardt iz Francuske, Zsolt Fekete iz Mađarske i Elmar Biederman iz Austrije. Na čelu uprave je Ana Soldo iz Slavonije, a članovi su koprivnički kadrovi Leo Imbriovčan i Ivica Gašparić.

Posebno je zanimljiva vlasnička struktura Bilokalnika koji je i dalje dioničko društvo premda je bilo više pokušaja da ga se pretvori u d.o.o. ili mu čak ugasi pravnu osobnost. Već dulje se u poslovnim krugovima priča kako bi novi gazda u Koprivnici ostavio samo tvornicu.

No, to se ne može provesti jer većinski vlasnik Bilokalnika ovog časa nema dovoljno glasova na skupštini da to provede, a potrebno je više od 75 posto.

Najveći dioničar je slavonsko poduzeće DS Smith Belišće s oko 61 posto, drugi dioničar je bivši vlasnik posrnule papirne industrije Pan Marinko Mikulić koji kontrolira oko 24 posto, DS Smith package ima oko devet posto, a Podravska banka 3,2 posto. Pravni status Bilokalnika, dakle, danas je u rukama Mikulića i Pobe.

Koprivnička tvrtka Bilokalnik Ipa
Sjedište koprivničke tvrtke Bilokalnik-Industrija papirne ambalaže

Imaju 200 tvornica

Britanska grupacija DS Smith, inače, ima oko 31.000 zaposlenih. Posluje u 37 zemalja u kojima posjeduje oko 200 tvornica ambalaže.

Do većinskog vlasništva nad koprivničkom Bilokalnik-Ipom došli su tijekom 2015. godine preuzimanjem austrijskog Duropacka koji je pak u to vrijeme bio većinski vlasnik tvrtke Belišće, a tvrtka Belišće držala je oko 68 posto udjela u Bilokalniku.

Austrijski Duropack u to je doba kontrolirao oko sedam posto Bilokalnika, a oko 61 posto bilo je u rukama tvrtke Duropack Belišće. Nakon što je DS Smith preuzeo Duropack, postao je izravno vlasnik sedam posto dionica (još dva posto je kupio u javnoj ponudi), a preko Belišća kontrolira 61 posto.

Uoči preuzimanja od strane DS Smitha, tijekom 2014. godine Bilokalnik-Ipa imala je 110 milijuna kuna prihoda i dva milijuna kuna neto dobiti. Broj radnika bio je isti kao danas – oko 150.

Pet godina kasnije, dakle, Bilokalnik ima za trećinu veće prihode, ali i probleme s profitabilnošću zbog rasta cijene ključne sirovine, papira.

Snažan rast drugih

Za to vrijeme manje tvrtke iz iste branše snažno rastu. Primjerice, koprivničko poduzeće Vemo trade, koje se bavi proizvodnjom papirnatih vrećica, ostvario je lani 78 milijuna kuna prihoda, što je rast od 20 posto. Neto dobit iznosila je šest milijuna kuna i veća je za 40 posto.

I ne samo to: u kolovozu ove godine stiže im još jedna proizvodna linija pa pripremaju novu investiciju kojom će proširiti kapacitete, povećati zaposlenost i prihode. Novu halu gradit će u koprivničkoj poslovnoj zoni u Dravskoj.

Već iduće godine Vemo trade mogao bi imati više od stotinu radnika (danas ih ima 90-ak), a prihodi bi trebali premašiti iznos od 80 milijuna kuna.

Pogon koprivničke tvrtke Bilokalnik-Ipa
Pogon koprivničke tvrtke Bilokalnik-Ipa

Tagovi: BILOKALNIK DS SMITH MARINKO MIKULIć

NEDAVNO OBJAVLJENO