ŽIVOTINJA PREŠLA U SLOVENIJU

Međimurska puma prišla ljudima! Lovci dobili odobrenje da mogu pucati

Objavljeno, 04. rujna 2021. Naše priče
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Nema veze s ovim tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Gdje je nestala podravsko-međimurska puma koja je navodno viđena početkom svibnja na poduručju zaštićenog rezervata Veliki Pažut na ušću Mure u Dravu sjeverno od Koprivnice?

Da su lovci snimili neku veliku mačku koja bi po opisu mogla biti puma prvi je objavio naš portal, a nevjerojatnu vijest kasnije su prenijeli i svi relevantni mediji u Hrvatskoj i regiji. Stručnjaci pretpostavljaju da ju je netko u Mađarskoj, Sloveniji ili Hrvatskoj držao kao ljubimca, pa je pobjegla.

“Nemojte se približavati životinji ako ju vidite i ne izigravajte heroje. Posljednji skok koji se vidi na noćnoj snimci je dugačak prema tragovima otprilike pet metara u daljinu”, rekao je tada veterinar Branimir Reindl koji se bavi spašavanjem divljih životinja i koji tvrdi kako je riječ o pumi.

Nakon toga organizirana je velika potraga u koju su se uključili lovci, pripadnici HGSS-a, policija i mještani. Korišteni su i dronovi, ali bez uspjeha. Puma nije pronađena, niti postoji ijedna druga snima osim one koju je načinio lovac Josip Štefić.

Ipak, posljednje informacije govore kako je puma ovaj put viđena u Sloveniji, odnosno Prekmurju, a navodno je bila prošla kroz Lendavske Gorice prema Moravskim Toplicama. Tamošnja policija i Uprava za veterinarstvo dobili su više dojava zabrinutih građana koji tvrde da su vidjeli životinju nalik pumi.

VIĐENA U MORAVSKIM TOPLICAMA

Predstavnik Policijske uprave Murska Sobota Dejan Bagari za portal 24ur otkriva kako su pet puta obaviješteni o nailasku na nepoznatu životinju sličnu pumi. Dvije prijave podnesene su na području Lendavskih Gorica, jedna u naseljima Strehovci i Moravske Toplice, a posljednja u Vaneči.

Uprava za veterinarstvo Slovenije također je potvrdila da ih je policija obavijestila o navodnom bijegu pume. Prvi put još 3. lipnja, kada ju je očevidac navodno primijetio u blizini lendavskog dvorca, a pričalo se i da se životinja nakratko približavala kućama.

No, međimurski biolog i fotograf Josip Horvat Majzek tvrdi kako nije riječ o pumi, već eventualno divljoj mački koja obitava na području Velikog Pažuta

“Uprava je potom 25. lipnja dobila još jednu obavijest o životinji sličnoj pumi, viđena je u Moravskim Toplicama. Također, nekoliko mještana je 27. lipnja vidjelo životinju na istom mjestu. Životinja je prišla ljudima na nekoliko metara, nije pokazivala znakove agresije, ali nakon nekoliko trenutaka pobjegla je u šumu”, rekli su u Upravi za veterinarstvo za portal 24ur.

Kažu kako trenutačno pokušavaju iznaći rješenje za sigurno hvatanje i smještaj divlje životinje u prostor s odgovarajućim životnim uvjetima. No, u slučaju da dođe do prijetnje za ljude, lovcima je izdano odobrenje da mogu na nju pucati i ubiti je, piše slovenski portal.

TRAGOVI DABRA KOD PAŽUTA

S druge strane, međimurski biolog, istraživač i fotograf Josip Horvat Majzek tvrdi kako nije riječ o pumi, već eventualno divljoj mački koja obitava na području Velikog Pažuta. Odrasli divlji mačak s repom može narasti i do metar dužine i težiti do osam kilograma.

Fotogafiju otiska pume na Velikom Pažutu koju je objavio Večernji list nazvao je smiješnom i tvrdi kako je riječ o tragovima zadnjih šapa dabra koji svakog sumraka izlazi na kopno. Takvih je tragova, navodi, posvuda uz Dravu i Muru.

“Za one koji možda ne znaju da puma spada u porodicu mačaka, a sve mačke, pa tako i puma, prilikom kretanja po tlu imaju uvučene kandže na šapama. Samim time na otiscima u pijesku, blatu ili snijegu ne vide se otisci kandži, kao na primjer kod pasa, lisica, jazavaca, medvjeda…. Ili u ovom slučaju objavljenim fotografijama dabra, kod kojih je to pravilo”, naglasio je Josip Horvat Majzek.


Tagovi: 24UR BRANIMIR REINDL JOSIP HORVAT MAJZEK LENDAVA LOVCI PUMA SLOVENIJA VELIKI PAžUT žIVOTINJA

NEDAVNO OBJAVLJENO