Kriza kreše radničke plaće. Zašto se menadžeri Podravke ne odreknu bonusa?

Objavljeno, 09. kolovoza 2022. Komentari
# Foto: DANICA.HR / Predsjednica uprave Martina Dalić i članica uprave Ljiljana Šapina
AUTOR
Robert Mihaljević

Vrag je, čini se, odnio šalu: najjači Podravkin sindikat PPDIV sastao se kako bi razmotrio sve teži materijalni položaj radnika zbog visoke inflacije i golemog rasta troškova života. Ako niste znali, riječ je o onom istom sindikatu koji je mirno šutio dok su radnici Podravke u pogonima i logistici godinama radili za minimalac, neki navodno i ispod toga.

No, PPDIV je odlučio da bi se trebalo početi pregovarati s upravom kompanije o većim materijalnim pravima radnika, a razgovore očekuju najesen. Regionalni povjerenik u sindikatu PPDIV-a Davor Vrbek kaže za ePodravinu kako moraju još dodatno snimiti situaciju koja je sve teža.

„E sad, što ćemo dogovoriti teško je reći, ali vjerujem da će sastanak uroditi plodom“, najavio je Vrbek početak pregovora s poslodavcem o izmjenama kolektivnog ugovora.

Za Podravku ti pregovori dolaze u vrlo nezgodno vrijeme. Inflacija i rast ulaznih troškova snažno pogađaju i kompaniju koja će taj rast teško moći unedogled prelijevati na kranjeg kupca, odnosno potrošača. Osim toga, kriza ove godine posebno trese Belupo zbog ruske agresije na Ukrajinu koji je u jednom trenutku prestao isporučivati lijekove u Rusiju. Podravkina količinska prodaja pada, marže također, a prihode donekle spašava dizanje cijena. No, dokad?

Čvrsto u raljama politike

Može li, dakle, Podravka ovog časa značajno dići plaće radnicima? Ako je suditi po lanjskoj dobiti, astronomskim bonusima menadžerima, desecima tisuća opcijskih dionica koje su im dodijeljene – morala bi. Kompanija je čvrsto u rukama politike, odnosno izvršne državne vlasti i teško je povjerovati da je toj istoj javnoj vlasti važnije da menadžment dobiva milijunske bonuse nego da radnici u pogonima imaju koliko-toliko pristojna primanja.

Nije lako upravi Podravke: s jedne strane ima golem rast troškova, krizu u Rusiji i inflatorne pritiske, a s druge realna očekivanja radnika. A pogotovo nije lako jer će jesen, po svemu sudeći, biti osjetno gora od ljeta, što je nedavno u razgovoru za N1 priznala i šefica kompanije Martina Dalić.

Radnici Podravke poslali su nam odreske od plaća
Odresci plaća koje su nam slali radnici Podravke / Foto: Danica.hr

 U Hrvatskoj je godišnja inflacija potrošačkih cijena u lipnju dosegnula rekordnih 12,1 posto. U svibnju iznosila je 10,7 posto, a u lipnju prošle godine tek 2,2 posto. Mađarska i Slovačka, primjerice, imaju 12,6 posto više potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec lani. Slovenija je u lipnju imala godišnju inflaciju od 10,8 posto, Francuska 6,5 posto.

Fulali ceo fudbal

Prema projekcijama HNB-a, godišnja inflacija u Hrvatskoj trebala je iznositi oko 9 posto, ali sad je i slijepcu jasno kako je HNB tim predviđanjem fulao ‘ceo fudbal’. Jer, kako danas stoje stvari, inflacija bi najesen mogla biti i dvostruko viša od njihove godišnje projekcije, prije svega zbog drastičnog rasta cijene plina.

To je, dakako, ogroman problem i za sve one koji žive od prvog do prvog, odnosno od plaće. Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), iznosila je 7690 kuna.

Radnicima Podravke malo će značiti nominalno povećanje plaća koje bi pokrilo tek polovicu inflacije. Odnosno, rast od nekih 7-8 posto

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna je plaća nominalno viša za 8,2 posto, ali realno je niža za 2,3 posto. Plaća je, naravno, realno niža zbog visoke  inflacije, a ovotjedni podaci DZS-a o svibnju već su prilično zastarjeli jer je inflacija već na 12 posto s tendencijom daljeg rasta.

Što kažu domaći analitičari, kako će se situacija dalje odvijati? Uzimajući u obzir stanje na tržištu rada i projekcije inflacije, analitičari HNB-a ove godine ukupno očekuju pad realnih plaća za 1,5 do 2 posto, pri čemu će u privatnom sektoru plaće pratiti inflaciju, dok će u javnom sektoru zaostajati.

Lanac drogerija dm najpoželjniji je poslodavac u Hrvatskoj / Foto: DM

Plaće će padati i 2023.

No, s njima se ne slažu analitičari iz realnog sektora. Stručnjaci iz Raiffeisen banke, primjerice, predviđaju kako će u drugoj polovici godine pad realnih plaća biti još izraženiji, a zbog zadržavanja visokih stopa inflacije prognoziraju kako će realne plaće padati i u prvoj polovici iduće godine.

Ako se vratimo na početak našeg teksta, to će značiti kako će radnicima Podravke malo značiti nominalno povećanje plaća koje bi pokrilo tek polovicu inflatornih pritisaka. Odnosno, rast od nekih sedam do osam posto.

S druge strane, nismo nešto primijetili da su se i menadžeri spremni solidarizirati i odreći dijela primanja, prije svega u bonusima, kako bi, makar na simboličnoj razini, pokazali da su svjesni situacije koja nije nimalo bajna. I vjerojatno neće biti bajna u mjesecima koji su pred nama.

Kolumna je izvorno objavljena u tjedniku Glas Podravine i Prigorja


Tagovi: KOMENTAR KRIZA MENADžERI PLAćE PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO