Podravka komotno može dići plaće za 1000 kn. No, radije isplaćuje bonuse i dividende

Objavljeno, 16. srpnja 2022. Komentari
# Foto: DANICA.HR / Martina Dalić i Andrej Plenković
AUTOR
Robert Mihaljević

Podravka će 12. kolovoza dioničarima isplatiti ukupno 91 milijun kuna dividende, odnosno 13 kuna po dionici.

Najviše će dobiti mirovinski fondovi koji drže oko 51 posto vlasništva, čak 48 milijuna kuna. Slijedi država s 23 milijuna i Mesna industrija Braća Pivac s 3 milijuna kuna dividende.

Ključni Podravkini menadžeri – petero članova uprave i 60 direktora – dobili su ove godine ukupno 21,4 milijuna kuna bonusa za dobro poslovanje u protekloj godini. Najviše je dobila predsjednica uprave Martina Dalić, blizu milijun kuna.

Za to vrijeme radnici u Podravkinim pogonima zarađuju u prosjeku između 4500 i 5000 kuna neto. Kad bi im uprava odlučila podići plaće za 1000 kuna, to bi kompaniju stajalo na godišnjoj razini oko 36 milijuna kuna neto, odnosno između 45 i 50 milijuna kuna bruto.

Točno toliki iznos dividende odlazi u kolovozu na račune mirovinskih fondova. Istih onih kojima Podravkini radnici svaki mjesec za II. mirovinski stup izdvajaju milijune. Pa onda tim novcem kupuju dionice Podravke i na koncu za te dionice dobivaju masnu dividendu.

Da je Podravka privatna kompanija, u toj bismo priči mogli samo slegnuti ramenima. Ovako, država i Vlada su ti koji određuju tko će voditi kompaniju i u kojem će se smjeru dalje razvijati. Država kojoj nije problem povući iz Podravke u kolovozu 23 milijuna kuna dividende.

Za taj novac, primjerice, oko 3000 radnika moglo je dobivati 600 kuna veću plaću svaki mjesec. Državi je taj iznos kap u moru, ali radnicima u pogonima nije.

Podravka je prošle godine ostvarila rekordnu neto dobit u iznosu 309 milijuna kuna. Da su radnicima, dakle, plaće povećali za 1000 kuna, dobit bi iznosila tek nešto manje od tog iznosa, odnosno oko 260 milijuna kuna.

No, Martini Dalić, mirovinskim fondovima i premijeru Andreju Plenkoviću važnije je da Podravka isplaćuje masne bonuse menadžerima i visoke dividende dioničarima, nego pristojne plaće radnicima. I tu je sva tragedija današnjeg Podravkina kursa.

Tvrtka koja se ponaša kao posve privatna dok se dijele bonusi i dividende i tvrtka koja se ponaša kao posve javna dok se imenuje uprava, zapošljavaju važni kadrovi i biraju poneki dobavljači.


Tagovi: BONUSI DIVIDENDA PLAćE PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO