UREDNIČKI KOMENTAR

Je li pošteno i pravedno da direktori Podravke zarađuju 350.000 kn mjesečno

Objavljeno, 22. siječnja 2022. Komentari
# Foto: DANICA.HR / Martina Dalić izlazi iz poslovne sedmerokatnice u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Da članovi Podravkine uprave u idućim tjednima odluče iskoristiti pravo na opcijske dionice iz 2019. godine, svaki od njih bi na tom jednom paketu zaradio oko 2,5 milijuna kuna.

Uprava Podravke, a i brojni drugi menadžeri, ove godine može kupiti na tisuće opcijskih dionica po ponderiranoj cijeni na tržištu tijekom 2019. godine. Svaki član uprave, dakle, ima pravo od početka siječnja – bilo kad – iskoristiti pravo na 7500 opcijskih dionica koje od Podravke kupuje za 364 kune, a na burzi ih prodaje za oko 700 kuna.

Članovi uprave Ljiljana Šapina, Davor Doko, Marko Đerek i Hrvoje Kolarić već u ponedjeljak, tako, mogu u džep strpati po 2,5 milijuna kuna. Da je živ, bivši predsjednik uprave Podravke Marin Pucar imao bi pravo na 10.000 opcijskih dionica na kojima je mogao zaraditi više od tri milijuna kuna.

POLANČEC DOBIO NAJVIŠE

Zanimljivo je kako je prošle godine masno zaradio i bivši predsjednik uprave Podravke Zvonimir Mršić koji je iskoristio pravo na blizu 20.000 opcijskih dionica iz zadnje dvije godine svojeg mandata. Njegova bruto zarada iznosila je čak 3,46 milijuna kuna, što znači da je na račun dobio blizu dva milijuna kuna neto.

Javnost je prvi put ostala šokirana zaradama na opcijskim dionicama nakon što je tijekom afere Spice objavljeno da je 12 tadašnjih članova uprave i menadžera Podravke od 2004. do 2009. dobilo dionice Podravke u vrijednosti od nevjerojatnih 56 milijuna kuna.

Damir Polančec je kao član uprave Podravke stekao vlasništvo nad opcijskim dionicama vrijednima 10,6 milijuna kuna, a najviše je dionica iskoristio kad je iz Podravke prešao u Vladu – 2006., 2007. i 2008. godine. Prve opcijske dionice iskoristili su 2004. članovi uprave Polančec, Darko Marinac i Željko Đurđina kojima je Podravka prepustila iz svojeg trezora dionice po ponderiranoj cijeni iz 2001. i 2002. godine.

Na razlici između te i stvarne, odnosno tržišne cijene dionice te 2004. godine menadžeri su također zaradili milijune. Ondašnji predsjednik uprave Belupa Sani Pogorilić na opcijskim je dionicama zaradio je čak 10,2 milijuna kuna. Za Belupove menadžere vrijedio je i dodatan popust: oni su mogli od Podravke kupiti dionice tvrtke uz 40-postotni diskont.

MARINAC I PRKA

Tadašnji čelnik Podravke Darko Marinac namaknuo je na opcijama 9,1 milijun kuna, a njegov zamjenik Željko Đurđina 7,8 milijuna kuna. Upravo su Marinac i tadašnji šef NO-a Božo Prka, s kojim su članovi Uprave potpisivali menadžerske ugovore, uveli 2000. godine opcijske dionice u korporativnu upravljačku praksu u tvrtki.

U godinama kad je Podravka poslovala katastrofalno i kad se izrodila velika afera koja je rezultirala dubiozama teškim stotine milijuna kuna, Podravkini su menadžeri zahvaljujući opcijskim dionicama gotovo preko noći postajali milijunaši. Premda nisu imali baš nikakve zasluge za rast cijene dionice na burzi.

Ruku na srce, Podravkina dionica dobrim dijelom dijeli sudbinu cijelog tržišta vrjednosnica. U godinama kad Podravka ne posluje loše, cijena dionica raste ako je sentiment na tržištu takav, pozitivan. S druge strane, Zagrebačka burza toliko je plitko i ograničeno tržište da je potpuno pod kontrolom mirovinskih i investicijskih fondova.

Pogotovo dionica Podravke: čak 60 posto udjela u kompaniji drže mirovinci i investicijski fondovi koji su u rukama banaka, istih onih koje kontroliraju i mirovinske fondove. Preostalih 25 posto dionica u vlasništvu je države. Iz toga je jasno da je zasluga Podravkinih menadžera za rast vrijednosti kompanije vrlo mala.

ERICSSON NAJPOŠTENIJI

O tom duboko nepravednom i nemoralnom sustavu nagrađivanja Podravkinih menadžera pišem gotovo 20 godina. Lokalna javnost i radnici su bijesni zbog toga, ali baš ništa se nije promijenilo. Podravka je i dalje jedina tvrtka u Hrvatskoj čiji top menadžeri – ma kako kompanija poslovala – svake godine mogu dobiti milijune u opcijama.

Podravska banka, primjerice, svoje menadžere nagrađuje za dobro poslovanje tako što im daje pakete dionica. Čelnik uprave Goran Varat tako je nedavno dobio dionice vrijedne 420.000 kuna. Isti je slučaj i s Atlantic grupom čiji su menadžeri nagrađeni manjim paketima dionica ako je tvrtka te godine dobro poslovala. Ali, oni dionice dobivaju po trenutačnoj tržišnoj cijeni.

Sličan sustav nagrađivanja menadžera ima i AD Plastik – manji paketi dionica čija je vrijednost razmjerna poslovnom uspjehu kompanije u tom razdoblju. Najdalje je pak otišla kompanija Ericsson Nikola Tesla koja dionicama nagrađuje širi krug zaposlenika – čelnica uprave, primjerice, dobije par stotina komada, a radnici podijele nekoliko tisuća.

Opcijske dionice upravi Podravke dodjeljuje Nadzorni odbor s kojim oni potpisuju menadžerske ugovore. Potom uprava opcijske dionice kao nagradu ugrađuje u ugovore mnogim menadžerima srednje razine. Za nakaradu i sramotu zvanu opcijske dionice, dakle, najodgovorniji su najveći Podravkini dioničari: država, odnosno Vlada, a potom i mirovinski fondovi.

RIZNIČARKA GRADSKOG HDZ-a

Premijer Andrej Plenković postavio je Martinu Dalić na čelo Podravke. Tako može isposlovati i da se u novom mandatu njezine uprave koji počinje teći 24. veljače prestane s tim duboko nepoštenim sustavom po kojem brojni Podravkini direktori, ni krivi ni dužni, uz masnu plaću i bonuse dobivaju i velike pakete dionica. Sustavom koji je relikt bivših čelnika uprave i NO-a Darka Marinca i Bože Prke iz 2000. godine. Do danas ga nitko nije promijenio.

Ako sve ostane po starom, bit će to jasna i nedvosmislena potvrda kako Andrej Plenković ne vidi nikakav problem u činjenici da će članovi Podravkine uprave – a među njima je i rizničarka koprivničkog HDZ-a – ove godine u prosjeku zarađivati oko 200.000 kuna neto mjesečno.

Tu je paket opcijskih dionica vrijedan 2,5 milijuna kuna po članu uprave. Tu su i masni bonusi za odlično poslovanje teški oko 800.000 kuna bruto za članove i više od milijun kuna za predsjednicu uprave. A tu su i godišnje bruto plaće koje po ‘običnom’ članu uprave iznose više od 700.000 kuna te ostali bruto primici (službeni automobil, premije zdravstvenog, dobrovoljnog mirovinskog i životnog osiguranja) od oko 150.000 kuna.

Kad se sve zbroji, ispada kako će svaki član uprave ove godine zaraditi oko 350.000 kuna bruto mjesečno. Osim Martine Dalić i drugog čovjeka Uprave Davora Doke čija će ukupna zarada biti osjetno viša. Radnicima Podravke za to će se vrijeme dodijeliti dvaput po tisuću kuna nagrade te će im se dići neto plaća za 160 kuna. Uz poruku kako Podravka, eto, uvijek brine o najzaslužnijima za rast i razvoj.


Tagovi: ANDREJ PLENKOVIć DIONICE MARTINA DALIć MENADžERI PODRAVKA UPRAVA ZARADA

NEDAVNO OBJAVLJENO