PRAVO NA OPCIJSKE DIONICE

Menadžerima Podravke milijuni kuna zbog snažnog rasta cijene dionice

Objavljeno, 29. rujna 2021. Financijer
# Foto: DANICA.HR / Hrvoje Kolarić, novi član uprave Belupa Marko Đerek i članica uprave Podravke Ljiljana Šapina
AUTOR
Robert Mihaljević

U trenutku dok ovo pišemo (srijeda, oko 11.30 sati), Podravkina dionica na burzi je skočila na 638 kuna potaknuta ulaskom Braće Pivac u vlasničku strukturu kompanije.

Teško je ovog časa predvidjeti kamo će Podravkina dionica idućih tjedana ili mjeseci, ali nema nikakve sumnje da zbog ovakvog razvoja situacije kompanijski menadžment zadovoljno trlja ruke. I broji osobnu zaradu koja se mjeri u milijunima.

Kad su u veljači 2017. dobili mandat da vode Podravku, članovi uprave u menadžerskim su ugovorima dobili i pravo na opcijske dionice. Svake godine u petogodišnjem mandatu predsjednik uprave, tako, ima pravo na 10.000 opcijskih dionica, a svaki član uprave na 7500 dionica.

U cijelom mandatu, dakle, svaki član uprave može iskoristiti čak 37.500 opcijskih dionica, a predsjedniku uprave pripada ukupno 50.000 opcija. S obzirom da je Martina Dalić na čelo Podravke došla tek ove godine, njoj pripadaju opcije s izvršnom ponderiranom cijenom za ovu godinu.

Zarada 4,6 milijuna kuna

U čemu je ‘kvaka’ s opcijskim dionicama? Članovi uprave Hrvoje Kolarić, Ljiljana Šapina, Davor Doko i Marko Đerek, primjerice, opcije iz 2017. i 2018. godine mogu koristiti po tadašnjoj izvršnoj cijeni od, ugrubo, oko 330 kuna. To znači da im Podravka dionice mora prodati po toj cijeni, a oni ih odmah na burzi mogu stržiti za, recimo, današnjih 638 kuna.

Na svakoj dionici zarada bi im iznosila 308 kuna. Kad bi svaki član uprave Podravke danas odlučio iskoristiti 15.000 opcijskih dionica iz 2017. i 2018. godine – a menadžerski ugovor im to omogućava – svaki od njih na tom bi paketu ovog časa, uz ovu cijenu na burzi, zaradio nevjerojatnih 4,6 milijuna kuna!

Nešto bi manja zarada, primjerice, bila na dodijeljenim opcijama za 2020. godinu. U toj je godini zbog rasta vrijednosti dionice, izvršna cijena 413,25 kuna. Na paketu od 7500 dionica svaki član uprave danas bi, tako, zaradio oko 1,7 milijuna kuna. Što također nije loše.


Tagovi: BURZA MENADžERI MILIJUNI OPCIJSKE DIONICE PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO