Hrvatska ostaje bez jedine tvornice šećera. Razlog? Vladina odluka o cijeni

Objavljeno, 16. rujna 2022. Naše priče
# Foto: HRVATSKA INDUSTRIJA ŠEĆERA / Sladorana Županja
AUTOR
Redakcijski tekst

Vladina odluka o zamrzavanju cijena devet namirnica, među ostalim i šećera, mogla bi dokrajčiti proizvodnju šećera u Hrvatskoj.

Nakon virovitičke šećerane Viro, početkom ove godine ugašena je i osječka Šećerana koja ima oko 200 zaposlenih. Viro je, podsjetimo, imao oko 180 zaposlenih i zatvoren je početkom prošle godine. Ostala je samo Sladorana Županja kao jedina hrvatska tvornica šećera.

Nakon što je Vlada zamrznula cijenu kilograma šećera na 7,99 kuna, trgovci su ga počeli povlačiti s polica jer im je nabavna cijena veća od te zamrznute. Kažu kako im se ne isplati prodavati s gubitkom.

Večernji list danas piše kako bi takva odluka mogla značiti zatvaranje i treće preostale tvornice, županijske Sladorane. Kažu kako ne mogu proizvoditi po toj cijeni i zatvaranje je izgledna opcija.

Šećerana Osijek, primjerice, otvorena je 1906. godine i preživjela je dva svjetska i Domovinski rat. No, ne i hrvatsku tranziciju i ulazak u Europsku uniju. Zatvorena je ove godine, radnici su s mizernim otpreminama završili na ulici.

Inače, tri domaće šećerane tijekom udružile su se u krovnu tvrtku Hrvatska industrija šećera. Viro grupa (Viro i Sladorana Županja) Marinka Zadre kontrolira 60 posto, a Tvornica šećera Osijek koja je u sastavu Žito grupe Marka Pipunića 40 posto dionica.

Danas je ta ‘knjiga spala na jedno slovo’ – Sladoranu Županja. Bez posla bi, tako, od 2019. do iduće godine u šećernoj industriji u Hrvatskoj moglo ostati oko 800 radnika i mnogo kooperanata koji su uzgajali šećernu repu.

Zbog velikog pada cijene šećera na tržištu i žestoke konkurencije u Europskoj uniji, ali i manjka sirovine, Viro je lani u siječnju ugasio preradu šećerne repe u Virovitici, a većina od 180 radnika ostala je bez posla još predlani.

No, na policama se i dalje može naći šećer pod brandom Viro koji se proizvodi u županjskoj Sladorani. Koliko još dugo će tako biti, ovog je časa teško prognozirati.


Tagovi: šEćER SLADORANA TVORNICA šEćERA VIRO žUPANJA

NEDAVNO OBJAVLJENO