POSTUPAK PREDSTEĆAJNE NAGODBE

Viro objavio popis: vjerovnicima duguju čak 600 milijuna kuna

Objavljeno, 22. siječnja 2021. Financijer
# Foto: VIRO / Tvornica šećera Viro u Virovitici
AUTOR
Robert Mihaljević

Šećerana Viro objavila je popis prijavljenih tražbina vjerovnika u postupku predstečajne nagodbe koja je pokrenuta zbog višemjesečnih blokada računa.

Prema tom popisu, Viro ovog časa vjerovnicima duguje čak 600 milijuna kuna. Najveći su vjerovnici HBOR s potraživanjem od 369 milijuna kuna, zagrebački KF partners (89 milijuna), Erste banka (53), Zaba (30), HPB (20), OTP (16 milijuna kuna).

Među značajnijima još su i Konzum koji potražuje 5,7 milijuna, Centar za kombinirani transport Zagreb (3,9), Belje (3,6), Pik Vinkovci (2), HŽ Cargo (1,8) i Borovo (1,6 milijuna kuna).

Uprava Vira predlaže da vjerovnici svoja potraživanja pretvore u vlasničke udjele u tvrtki ili da otpišu 90 posto tražbina i kamata. No, čak i da se tražbine pretvore u vlasništvo, Marinko Zadro i francuski Cristal union zadržali bi većinsko vlasništvo.

Inače, domaće šećerane tijekom 2019. udružile su se u krovnu dioničku tvrtku pod nazivom Hrvatska industrija šećera. Viro grupa (Viro i Sladorana Županja) Marinka Zadre kontrolira 60 posto, a Tvornica šećera Osijek koja je u sastavu Žito grupe Marka Pipunića 40 posto dionica u novoj tvrtki.

Predstečajna nagodba pokrenuta je i u županjskoj Sladorani kao dijelu Viro grupe.

Zbog velikog pada cijene šećera na tržištu i žestoke konkurencije u Europskoj uniji, ali i manjka sirovine, Viro je ugasio preradu šećerne repe u Virovitici, a većina od 180 radnika ostala je bez posla.

Prema neslužbenim procjenama, protekle godine u domaćim se pogonima proizvelo između 120 i 130 tisuća tona šećera, što je za trećinu manje nego godinu ranije.

Ima li, dakle, nade za hrvatsku šećernu industriju? Odgovor na to pitanje uskoro će dati vjerovnici.


Tagovi: PREDSTEčAJNA šEćERANA VIRO VJEROVNICI

NEDAVNO OBJAVLJENO