NIJE PROŠAO PLAN OPORAVKA

Gotovo je: Hangar 18 ide u stečaj, a svi radnici na burzu

Objavljeno, 24. listopada 2020. Financijer
# Foto: Ozren Špiranec / Glas Podravine (Mario Kralj, vlasnik Hangara)
AUTOR
Robert Mihaljević

Trgovački sud u Bjelovaru obustavio je predstečajni postupak nad posrnulom koprivničkom tvrtkom Hangar 18 jer najveći vjerovnici nisu prihvatili plan financijskog restrukturiranja.

Kako doznajemo iz izvora bliskih vjerovnicima, to znači da će Hangar u stečaj i da će se svi namirivati rasprodajom imovine. No, za sve neće biti dosta jer dugovi osjetno premašuju vrijednost imovine.

Ukupan dug Hangara 18 s kamatama iznosi blizu 200 milijuna kuna. Plan financijskog restrukturiranja, kako se doznaje, predstavljen je potkraj prošlog tjedna, a za njega nije glasala većina banaka.

Hangar je, doznajemo, od ključnih vjerovnika tražio otpis 50 posto potraživanja, a preostalih 50 posto bi se otplaćivalo na više godina. No, prijedlog nije prošao.

Poznata koprivnička tvrtka Hangar 18 u blokadi zbog velikih dugova
Zatvoren je i Hangarov megastore u poslovnom centru u Koprivnici / Foto: Hangar 18

Na koncu bi svi zaposleni mogli ostati bez posla. Prije krize tamo je radilo više od 100 ljudi. Trgovački sud uskoro bi trebao imenovati stečajnog upravitelja i time potpuno razvlastiti vlasnika i menadžment tvrtke.

Koprivnička tvrtka najpoznatija je po mobitelima i tabletima marke NOA. U poteškoće su upali jer su se previše zadužili i preinvestirali, pa više nisu mogli vraćati kredite.

Danica je lani u srpnju prva objavila informaciju da su zapali u probleme i da su im računi blokirani, a tekst možete pročitati OVDJE.

TOP 10 Hangarovih vjerovnika (mil. kn)

  1. Addiko banka 43,0
  2. Zagrebačka banka 36,3
  3. Podravska banka 16,4
  4. Hrvatska poštanska banka 14,0
  5. Sberbanka 13,8
  6. Kentbanka 10,9
  7. Hrvatski telekom 10,3
  8. Privredna banka Zagreb 9,6
  9. Raiffiesen banka 9,5
  10. Imex banka 6,0

Lani smo pisali i kako će se morati otpisati najmanje 50 posto dugova kako bi Hangar 18 dobio kakvu-takvu šansu za opstanak.

“Prijavljene tražbine potvrdile su kako obveze Hangara višestruko premašuju vrijednost imovine, pa će mnoge poslovne banke i dobavljači u tom procesu ostati kratkih rukava.

Prve neslužbene procjene govore kako će se morati otpisati najmanje 100 milijuna kuna potraživanja. A i to neće biti jamstvo opstanka tvrtke”, pisao je naš portal.

U međuvremenu je protiv vlasnika i direktora Hangara Marija Kralja pokrenuta i policijska istraga zbog sumnji u financijske malverzacije. Prijavila ga je jedna banka.


Tagovi: HANGAR MARIO KRALJ STEčAJ TRGOVAčKI SUD

NEDAVNO OBJAVLJENO