MARIO KRALJ OSUMNJIČEN ZA MULJAŽU

Šef Hangara prijavljen da je zbog jedne nule banku prevario za milijune

Objavljeno, 20. siječnja 2020. Vijesti
# Foto: Ozren Špiranec / Glas Podravine (Mario Kralj, vlasnik Hangara)
AUTOR
Robert Mihaljević

Vlasnik i direktor posrnule koprivničke tvrtke Hangar 18 Mario Kralj (40) kazneno je prijavljen zbog sumnje da je lažnim podacima banku oštetio za čak 7,5 milijuna kuna.

Varaždinska policija prošli je tjedan priopćila – ne navodeći identitet počinitelja – kako je jednog direktora s područja Koprivnice nakon kriminalističke istrage prijavila za prijevaru i krivotvorenje.

Da je to upravo Mario Kralj, otkrio je u ponedjeljak tjednik Podravski list u tiskanom izdanju. Naš portal prvi je pisao o Hangarovim problemima te već potkraj srpnja lani najavio kako će se u sve uključiti i krim-policija. Tekst možete pročitati OVDJE.

LAŽNA PRODAJA

Kako tumače u varaždinskoj policiji, Kralj je lani u ožujku predao zahtjev za kratkoročni kredit u jednog banci sa sjedištem u Zagrebu. Banka je kredit otkazala početkom kolovoza, kad su blokirani svi Hangarovi računi. Bilo je kasno, tvrtka ga nije mogla vratiti.

“U poslovne isprave koje je priložio zahtjevu za kredit, i to ugovor o ustupu potraživanja, izvod otvorenih stavaka trgovačkog društva i poslovne račune, unio neistinite podatke te ih ovjerio potpisom i pečatom tvrtke”, tumače u policiji.

Banka mu je, ništa ne sumnjajući, plasirala 7,5 milijuna kuna kredita te je, kako se sumnja, oštećena za taj iznos. Prema neslužbenim informacijama, sumnja se kako je Kralj banci kao zalog ustupio Hangarova potraživanja prema poznatom trgovačkom lancu kroz koji su plasirali mobitele NOA.

Na koncu se ispostavilo, sumnjaju u policiji, kako su Hangarova potraživanja prema tom trgovačkom lancu višestruko niža od onih koje je Kralj prikazao.

KREĆE ISTRAGA

“Čini se kako se Kralja tereti da je na to potraživanje dodao jednu nulu u poslovnim knjigama, pa je ispalo da je trgovački lanac Hangaru za mobitele dužan deset puta veći iznos od stvarnog.

Primjerice, možda je Hangar potraživao milijun kuna, a dodavanjem nule to je naraslo na deset milijuna. Potraživanja je potom prebacio na banku pa mu je ona odobrila kredit misleći da se može naplatiti”, tumači nam dobro upućen izvor.

No, je li to doista bilo tako ustanovit će istraga koju će provesti mjerodavno državno odvjetništvo.


Tagovi: BANKA HANGAR MARIO KRALJ POLICIJA PRIJAVA

NEDAVNO OBJAVLJENO