Fortenovi na naplatu stiže 9 milijardi kuna duga. Čini se da kreće rasprodaja

Objavljeno, 26. siječnja 2023. Naše priče
# Foto: DANICA.HR / Direktor Fortenove Fabris Peruško u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Glavni direktor Fortenove Fabris Peruško govorio je u četvrtak o stanju u kompaniji nakon što je zamrznut vlasnički udjel Sberbanka te je najveći udjelničar postao Pavao Vujnovac.

O tome je li Pavao Vujnovac “gazda” Fortenove, Peruško je za televiziju N1 rekao: “Ne volim riječ gazda, to je prevelika kompanija za takav rječnik. Postoji upravljačka struktura s upravnim odborom koji imenuje ljude koji upravljaju svakodnevnim poslovanjem.”

O daljnjem čišćenju vlasničke strukture rekao je da će se riješiti do ljeta, no nije htio otkriti više detalja. Spomenuo je i kako u rujnu na naplatu stižu obveznice teške blizu 1,2 milijarde eura (oko devet milijardi kuna).

Riječ je o obveznicama koje je Fortenova izdala početkom rujna 2019. godine u iznosu od oko 1,16 milijardi eura s rokom od četiri godine uz kamatnu stopu od 7,3 posto plus Euribor, što je užasan teret za kompaniju. Obveznice je izdao američki fond HPS u suradnji s ruskom VTB bankom.

Kršenje sankcija

No, problem je što je pod sankcijama i VTB banka, koja je ujedno vlasnik 7,5 posto udjela u Fortenovi koji je također zamrznut, kao i Sberbankov. Fortenova početkom rujna mora riješiti taj dug koji dospijeva na naplatu. Ne može ga vratiti nikako drugačije osim refinanciranjem i prodajom dijela imovine.

No, kako ga refinancirati, odnosno nekim novim kreditom isplatiti HPS i VTB ako je ruska banka pod sankcijama? Izravna je transakcija nemoguća prema ruskoj banci jer bi se time izravno kršile sankcije nametnute Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

S druge strane, naši izvori otkrivaju kaku su te obveznice teške devet milijardi kuna koje su Fortenovi izdali HPS i VTB odavno u defaultu. Fortenova navodno ne plaća redovito kamate na obveznice, pa izdavatelji odavno imaju pravo odmah zatražiti naplatu cijelog duga. Ili jednostavno sjesti na svu upisanu imovinu.

No, i tu su sankcije ogroman problem. Dok američki fond HPS to i može učiniti, ruski VTB zbog sanckija ne može jer mu je sva imovina zamrnznuta i nema baš nikakva prava. Zato će na vodstvu Fortenove biti prilično nezhvalan zadatak pronaći rupu u sankcijama i nekako riješiti golem dug koji dospijeva brzo.

Problem je i s refinanciranjem jer kamatne stope rastu. Ako je Fortenova u razdoblju niskih kamatnih stopa i oceana dostupnoga kapitala uspjela dobiti kamatu od 7,3 posto plus Euribor, što može očekivati danas? Svakako više od toga. A to je onda već ozbiljan rizik za opstojnost cijelog sustava.

Ulazi li HPB

Peruško, s druge strane, obećava kako će do ljeta očistiti cijelu vlasničku strukturu Fortenove. Nije poznato kako će to učiniti. Postojao je model prema kojem su tvrtku trebali dokapitalizirati obvezni mirovinski fondovi i hrvatski plinski kralj Pavao Vujnovac, ali prvotni je plan propao.

Tko će sad biti u igri za preuzimanje Fortenove? Tu svakako ostaje Vujnovac koji je najavio prodaju Pevexa. No, on nema dovoljno kapitala za tu zahtjevnu transakciju i trebaju mu partneri. O partnerima odlučuje i premijer Andrej Plenković.

U poslovnim krugovima spominju se razne kombinacije – od novog deala s dijelom mirovinskih fondova do navodnog ulaska Hrvatske poštanske banke i drugih tvrtki i fondova koje kontrolira država. No, to je krupan i vrlo rizičan zalogaj zbog čega su svi iznimno oprezni.

Kako god se okrene, za Fortenovu slijede odlučni dani koji mogu donijeti potpunu promjenu vlasničke strukture, ali i novu rasprodaju vrijednih kompanija iz portfelja, poput Jamnice, Belja, Zvijezde, a možda i cjelokupnog retaila.


Tagovi: BELJE DOKAPITALIZACIJA DUG FABRIS PERUšKO FORTENOVA JAMNICA OBVEZNICE PAVAO VUJNOVAC ZVIJEZDA

NEDAVNO OBJAVLJENO