Pavao Vujnovac, najmoćniji čovjek u RH, uskoro donosi važnu odluku za Podravku

Objavljeno, 22. siječnja 2023. Komentari
# Foto: DANICA.HR / Pavao Vujnovac, hrvatski pliski kralj
AUTOR
Robert Mihaljević

Prilično je nezapaženo i bez dužne pozornosti u hrvatskim nacionalnim medijima prošla vijest kako je hrvatski plinski kralj Pavao Vujnovac prošli tjedan definitivno postao daleko najmoćnija persona u Hrvatskoj. Toliko moćan da mu nekadašnji ‘državni prijatelj broj 1’ i tvorac Agrokora Ivica Todorić nije ni do pojasa.

Nizozemski sud, naime, u prošli je petak i formalno odbio žalbu Sberbanka i kontroverznog arapskog investitora na odluku da zbog sankcija ne mogu sudjelovati u radu skupštine Fortenove. Time je iz igre izbačen najveći pojedinačni vlasnik s udjelom od gotovo 43 posto, koji sad nema pravo glasa, niti može sudjelovati u radu skupštine nositelja suvlasničkih prava u Fortenovi.

Vujnovac je, tako, sa svojih 28 posto udjela postao, de facto, većinski vlasnik Fortenove i bez njega se ne može donijeti niti jedna jedina strateška odluka u megakompaniji. Pogotovo ona o ulasku novih udjelničara ili prodaji tvrtki iz portfelja.

Todorićevo carstvo

O tome što će se sad događati u Fortenovi kruži više verzija. No, oni koji pozorno prate sve događaje u i oko nekadašnjeg Todorićeva carstva slažu se kako kompaniji slijedi ozbiljan reset i promjena cijelog narativa koji počiva na tome kako se koncern mora održati na okupu te i dalje biti vertikalno i horizontalno integriran.

Od toga, čini se, više nema ništa, unatoč tvrdnjama novog-starog predsjednika upravnog odbora Fortenove Fabrisa Peruška kako će sve biti manje-više isto. Zato se sad može očekivati kako će novi glavni igrači s Vujnovcem na čelu zapravo krenuti u ozbiljnu ‘razgradnju’ Fortenove. Kompanija će se prvo morati vlasnički posložiti, a nije tajna da se priprema dokapitalizacija koja će donijeti svjež kapital i nove vlasničke odnose.

Mišel Jakšić, Martina Dalić i Andrej Plenković u Podravki
Martina Dalić i Andrej Plenković u Podravki / Foto: Podravka

Prvotna je ideja bila da tvrtku dokapitaliziraju sam Vujnovac i mirovinski fondovi uz potporu još nekih državnih tvrtki i fondova. Kako se čuje, ta je ideja ostala na snazi uz ponešto modificiranu izvedbu u kojoj neki od obveznih mirovinskih fondova ne bi sudjelovali. Druga faza restruktruriranja predviđa nastavak prodaje dijelova koncerna.

Prioritet je, među ostalim, izvući poljoprivredni sektor i predati ga u ruke nekom od domaćih igrača iz brašne. Ozbiljni političko-gospodarski sugovornici već duže nas uvjeravaju kako bi Belje, Vupik i Pik Vinkovci s vrijednim poljoprivrednim resursima u Slavoniji i Baranji prešli u okrilje Podravke.

Mađari izvisili

Time bi se osnažila i ubrzala provedba strateške inicijative o okrupnjavanju domaće proizvodnje hrane upravo pod kapom Podravke koja proteklih godina ulaže podosta novca i truda kako bi osigurala što više domaćih sirovina za svoje proizvode.

No, kako je koprivnička kompanija i dalje pod presudnim utjecajem države, odnosno politike, to bi značilo i snaženje državnog utjecaja u gospodarstvu. A to se nekako protivi uvjetima koje je Hrvatska ispunila i ispunjava u procesu uvođenja eura, ali i usvajanja Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

O tome da bi upravo Podravka trebala preuzeti Fortenovin agrarni sektor ozbiljno se govori već godinama. Priča se ubrzala onog časa kad je postalo jasno da Sberbank zbog sankcija nastoji izaći iz Fortenove, pa se u sve upleo čudnovati mađarski fond Indotek iza kojeg se kriju bliski Orbanovi ljudi.

Farma tvrtke Belje u Baranji / Foto: Belje

Da je Indotek uspio preuzeti Sberbankov udjel u Fortenovi, od tog zamišljenog deala s Podravkom vjerojatno ne bi bilo ništa jer su i moćni mađarski investitori bili bacili oko na zelena prostranstva Slavonije i Baranje. Osim toga, upravo taj dio Hrvatske mađarske vlasti vide kao svoju interesnu sferu i zonu utjecaja, što se vidi i u ulasku njihova kapitala u NK Osijek.

Kako bilo, odluku o ‘komadanju’ Fortenove sad će donositi Pavao Vujnovac u dogovoru s visokom politikom. Čitaj: premijerom Andrejem Plenkovićem. Poljoprivreda, dakle, Podravki, Jamnica Coca-coli, a Konzum i Mercator Vujnovcu, odnosno (prije ili kasnije) nekom moćnom svjetskom trgovačkom lancu? Lako moguće.

Cargo terminal

Vujnovčeva holding kompanija Energia naturalis (Enna grupa) predlani je ostvarila više od 37 milijardi kuna konsolidiranih prihoda, što je gotovo tri i pol puta više nego godinu prije. Po tome je Enna, usporedbe radi, čak osam puta veća od Podravke! Pavina grupacija je po prihodima postala najmoćnija u Hrvatskoj, osjetno jača od Ine i Fortenove.

Za takav uspon najzaslužniji je PPD koji je snažno rastao na krilima drastičnog skoka cijene plina. Ali, to ovog časa nije sve jer Vujnovac osobno s oko 28 posto udjela drži na uzdama Fortenovu, najveći je dioničar u Pevexu (36,6 posto), vlasnički kontrolira Luku Ploče i kutinsku Petrokemiju.

Snažno je investirao i u željeznički cargo promet gdje je postao važan regionalni igrač. A bit će još važniji ako mu se ostvare planovi (već duže se o tome govori u dobro upućenim krugovima) o gradnji cargo terminala uz trasu nove dvokolosiječne pruge koja će uskoro spajati Budimpeštu, Koprivnicu i Zagreb, a u budućnosti i Rijeku.

I zato sad čekamo da novi ‘državni prijatelj broj 1’ i sveprisutni i svemoćni premijer urbi et orbi objave kako su, eto, spasili Fortenovu i ojačali Podravku. Na radost i veselje svekolikog puka.

Komentar je izvorno objavljen u tjedniku Glas Podravine i Prigorja


Tagovi: ANDREJ PLENKOVIć FORTENOVA PAVAO VUJNOVAC PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO