Fortenova reagirala na naš tekst: Nema rasprodaje, kamate uredno plaćamo

Objavljeno, 27. siječnja 2023. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Fortrenova grupa reagirala je na naš tekst naslovljen “Fortenovi na naplatu stiže 9 milijardi kuna duga. Čini se da kreće rasprodaja”. Reagiranje objavljujemo u cijelosti.

“Na portalu danica.hr objavljen je tekst osvrta na gostovanje Fabrisa Peruška, glavnog izvršnog direktora i člana Upravnog odbora Fortenova grupe, u emisiji Studio N1, emitiranoj 26. siječnja ove godine.

U tekstu osvrta, između ostalog, pozivajući se na neimenovane izvore potpuno netočno navodite kako „Fortenova navodno ne plaća redovito kamate na obveznice“. Stoga vas želimo prije svega informirati kako Fortenova grupa podmiruje sve svoje obveze, što se odnosi i na plaćanje kamata, i to u ugovorenim rokovima i u skladu sa zakonom. 

Kamata koju Fortenova grupa plaća, ali ju ne isplaćuje izravno nego se novac uplaćuje na zaseban escrow račun, je kamata jednom manjinskom imatelju obveznica koji je pod kontrolom VTB Bank Moskva i podložan je sankcijama.

Razlog tome je činjenica da Fortenova grupa, pod prijetnjom kazne, ne smije te naravno i neće isplatiti takav dug izravno, dok god sankcijsko pravo to zabranjuje. Svim ostali imateljima obveznica, predvođenima američkim fondom HPS Partners, kamata se plaća izravno i redovito. Na taj način i u ispunjavanju svojih financijskih obveza Fortenova grupa dosljedno poštuje zakone.

Reagirajući na ni u čemu utemeljenu tezu iz naslova teksta koji kaže „Čini se da kreće rasprodaja“ želimo ovim putem još jednom ponoviti ono što je Fabris Peruško nedvosmisleno naveo u svom TV gostovanju, koje ste djelomično citirali u svom tekstu, ali u ovom dijelu ste ga zanemarili.

Na izravno pitanje novinara odgovorio je kako neće biti nikakvih novih razdvajanja i prodaja sustava, a kompanija aktivno razvija četiri velika segmenta biznisa – maloprodaju, proizvodnju ulja, proizvodnju i preradu mesa te proizvodnju pića. U nedavnom gostovanju u Dnevniku Nove TV, Fabris Peruško je također na izravno pitanje hoće li se nakon Leda još nešto prodavati jasno odgovorio:

“Ne, nema prodaje, prepolovili smo svoju zaduženost i prodaja Leda i onoga što nisu naše osnovne djelatnosti nam je ubrzala razduživanje. Godine 2017. Fortenova je imala 122 milijuna eura operativnu dobit, a sada smo gotovo utrostručili svoju dobit. Ima prostora za naše širenje i mogli bismo nešto kupovati”, kazao je Peruško. 

Na kraju ovog reagiranja želim dodati i da smo u Fortenova grupi uvijek otvoreni za davanje i provjeru informacija, a posebno kada je riječ o komentiranju pitanja vezanih uz naše poslovanje”, priopćili su nam danas iz Fortenova grupe.


Tagovi: FORTENOVA REAGIRANJE

NEDAVNO OBJAVLJENO