Doznali smo detalje dramatične sjednice nakon koje je šef NO-a Podravke dao ostavku

Objavljeno, 24. listopada 2022. Naše priče
# Foto: DANICA.HR / Želimir Vukina, predsjednik Nadzornog odbora Podravke
AUTOR
Robert Mihaljević

Iznenadna ostavka predsjednika Nadzornog odbora Podravke Želimira Vukine dogodila se nakon dramatične sjednice NO-a na kojoj se raspravljalo o jednoj iznimno važnoj točki.

Portal Danica ovih je dana razgovarao s više dobro upućenih izvora iz kompanije kako bi pokušao rasvijetliti događaje koji su prethodili nagloj Vukininoj ostavci koja je zatekla gotovo sve naše sugovornike. Otkrili smo što se doista događalo iza kulisa.

Posljednjeg dana rujna Podravka je objavila kako je prodala atraktivnu nekretninu slovenskog Žita u Ljubljani od 95.500 četvornih metara tvrtki Boscarol iza koje stoji nekretninski biznismen Ivo Boscarol.

Nekretnina je sjedište Podravkine tvrtke Žito u Ljubljani s poslovnom zgradom, silosima i drugim zgradama. Prema neslužbenim informacijama, Podravka je na toj prodaji zaradila više od 30 milijuna eura, odnosno najmanje 220 milijuna kuna!

Osjetno viša ponuda

Ovih smo dana, međutim, doznali kako ponuda slovenske tvrtke Boscarol nije bila jedina. Kako su nam otkrili izvori iz vrha koprivničke kompanije, za kupnju vrijednog zemljišta u srcu Ljubljane stigla je još jedna agencijska ponuda iza koje se, tvrde dobro obaviješteni menadžeri, krio austrijski trgovački div Spar.

Ta je ponuda, neslužbeno, bila oko 3,5 milijuna eura, odnosno oko 26 milijuna kuna viša od Boscarolove. Zbog čega onda nije prošla?

Prodaja vrijedne nekretnine Boscarolu prošla je prethodnu proceduru. Odobrili su je najprije uprava i nadzorni odbor Žita, a kasnije i uprava Podravke. U zadnjoj instanci, o svemu je raspravljao i Nadzorni odbor Podravke čiji su članovi obaviješteni i o drugoj, osjetno višoj ponudi.

Nakon detaljne analize i rasprave, zaključeno je kako je ta ponuda došla izvan propisanih rokova i procedura te je, fromalnopravno, bilo nemoguće prihvatiti je, a da se Podravka ne izloži potencijalnoj tužbi Boscarola i reputacijskoj šteti.

Glasao protiv

O tome je kolege na Nadzornom odboru detaljno izijestio prof. dr. Petar Miladin, sveučilišni profesor i jedan od vodećih hrvatskih eksperata za trgovačko pravo. Na koncu su se gotovo svi u NO-u složili da se druga ponuda odbaci kao nevažeća. Svi osim jednog člana.

Taj član, pogađate, bio je predsjednik Nadzornog odbora Podravke Želimir Vukina. On je – iz zasad nepoznatih razloga – jedini bio za to da se druga ponuda pozitivno evaluira te da se vrijedno zemljište u Ljubljani proda drugom ponuditelju za oko 26 milijuna kuna više, tvrdi naš sugovornik.

Na koncu, unatoč detaljnom ekspozeu profesora Miladina, Vukina odlučuje glasati protiv odluke da se nekretnine prodaju Ivi Boscarolu. U tome je ostao potpuno usamljen jer je svih osmero ostalih članova glasalo za.

Par tjedana kasnije, Želimir Vukina iznenada daje ostavku na dužnost predsjednika i člana Nadzornog odbora Podravke. U petak će zadnji put voditi sjednicu NO-a, a ostavka stupa na snagu 1. studenoga.


Tagovi: NADZORNI ODBOR OSTAVKA PODRAVKA žELIMIR VUKINA žITO

NEDAVNO OBJAVLJENO