Istražujemo: zbog čega je Podravkin šef NO-a Želimir Vukina iznenada dao ostavku

Objavljeno, 21. listopada 2022. Naše priče
# Foto: DANICA.HR / Želimir Vukina
AUTOR
Robert Mihaljević

Predsjednik Nadzornog odbora Podravke Želimir Vukina dao je ostavku na svoju dužnost i 1. studenoga povlači se iz tog tijela.

To je bio jedini fakt kojeg je koprivnička kompanija u četvrtak, uoči zatvaranja Zagrebačke burze, odlučila podijeliti s investitorskom i drugom zainteresiranom javnošću. Zbog čega odlazi – nisu naveli. Čak ni onu kurtoaznu sintagmu da to čini iz “osobnih” ili “poslovnih” razloga. Ništa.

A to je već prilično neobično i nepošteno prema imateljima Podravkinih dionica, ali i svim zaposlenicima koji bi valjda trebali barem okvirno znati zbog čega se Vukina odlučio povući osam mjeseci prije isteka mandata. Ovako, ostavlja se prostor nagađanjima, špekulacijama, neizvjesnosti.

Jer u poslovnom svijetu baš i nije normalno da u kompaniji poput Podravke s tako važne funkcije netko naprasno i preko noći odlazi. Prvi i jedini put to se u Podravki dogodilo u rujnu 2009. godine, kad je ostavku podnio šef NO-a Darko Marinac. Mjesec dana kasnije bio je uhićen u aferi Spice.

Zašto se Želimir Vukina odlučio povući s čela Podravkina NO-a, danas od njega nismo uspjeli doznati. Zvali smo ga u više navrata, ali “pretplatnik je trenutno nedostupan, molimo pokušajte kasnije”. Poslali smo i službeni upit e-mailom u obiteljsku tvrtku u kojoj je zaposlen kao savjetnik.

Dva kratka pitanja

Evo što smo napisali u tom e-mailu koji je danas prijepodne poslan na službenu e-mail adresu poduzeća Odvjetničko društvo Vukina i partneri:

“Poštovani, za portal Danica.hr pripremamo tekst o iznenadnoj ostavci gospodina Želimira Vukine u Nadzornom odboru Podravke. Zbog toga vas molimo da nam, ako je moguće danas do 14 sati jer tekst objavljujemo poslijepodne, odgovorite na dva kratka pitanja.

Pitanja su za gospodina Vukinu:

1. Zbog čega ste dali ostavku u NO-u Podravke?

2. Ima li tvrtka Vukina i partneri poslovnu suradnju s Podravkom i na kojim projektima”?

Martina Dalić i Želimir Vukina / Foto: Danica.hr

Potonje pitanje postavili smo jer već duže kompanijom kruže glasine da tvrtka uskoro bivšeg šefa NO-a poslovno surađuje s Podravkom. Ta je suradnja navodno dogovorena još s bivšim predsjednikom Uprave Podravke Marinom Pucarom.

Konkretno, spominje se priprema za prodaju vrijednih nekretnina rovinjske Mirne koja bi se, barem tako tvrde naši izvori, mogla dogoditi u neko dogledno vrijeme. Ako ga ima, u tom aranžmanu, formalnopravno, nema ništa sporno jer Vukina nije osnivač, niti odgovorna osoba tvrtke u kojoj je zaposlen.

U petak odluka

Ima li njegovo povlačenje, dakle, ikakve veze s mogućim poslovnim odnosima – sadašnjim ili budućim – odvjetničkog društva i Podravke, nismo, na žalost, uspjeli doznati.

Neki od naših izvora bliskih Podravkinu menadžmentu, doduše, otkrivaju i kako je u pripremi izmjena zakona o mirovinskim fondovima kojima bi se čelnicima mirovinaca omogućilo da od iduće godine opet budu u NO-u Podravke. Zbog odredaba zakona morali su se povući (pa je tako ušao Vukina), a sad bi se mogli vratiti.

Je li Vukina svojom ostavkom želio preduhitriti rekonstrukciju NO-a i eventualnu smjenu, ostaje u zoni špekulacija. U svakom slučaju, iznenadna ostavka još će danima golicati maštu investitorske, ali i podravske javnosti.

Andrej Plenković, Luka Burilović i Marin Pucar na sajmu u Berlinu
Luka Burilović više nije zamjenik predsjednika NO-a / Foto: PODRAVKA

Želimir Vukina bi se od kolegica i kolega mogao oprostiti idući petak, 28. listopada, kad bi Nadzorni odbor, prema najavi, trebao usvojiti konsolidirane i nekonsolidirane financijske izvještaje za prvih devet mjeseci ove godine. To bi bila zadnja sjednica koju će voditi.

Što nakon toga? Nadzorni odbor može funkcionirati i s osam članova, a predsjednika ionako biraju između sebe, što mogu učiniti i u petak. Donedavno je zamjenik predsjednika NO-a bio šef HGK-a Luka Burilović, ali on je u novome mandatu od rujna tek običan član. 

Oko 26.000 kuna

Članove NO-a bira skupština dioničara i teško da će imati izvanrednu sjednicu samo zbog imenovanja jednog člana. Prije će biti da će promjena čekati zakonske izmjene i povratak šefova obveznih mirovinskih fondova u NO Podravke sredinom iduće godine, kad se treba održati redovna skupština.

Novi četverogodišnji mandat NO-u teče od 8. rujna. Novi mandat dobili su predstavnici države Luka Burilović, šef HGK-a, i Krunoslav Vitelj, predsjednik koprivničkog HGK-a. Novoimenovani državni član je Damir Felak, inače čelnik Županijske skupštine u Koprivnici. Sva trojica su iz HDZ-a.

Sveučilišni profesor i pravni stručnjak Petar Miladin imenovan je kao predstavnik obveznih mirovinskih fondova. U deveteročlanom NO-u Podravke od ranije su mirovinski predstavnici Vukina, Damir Grbavac, Marina Dabić i Tomislav Kitonić te predstavnica Radničkog vijeća Ksenija Horvat.

Kako dužnost šefa NO-a, prema internom dogovoru države i mirovinskih fondova, pripada mirovincima, Vukinu bi trebao na čelu tog tijela zamijeniti Miladin, Grbavac, Dabić ili Kitonić. Tko će to biti, bit će vjerojatno poznato u petak.

Usput, šef NO-a Želimir Vukina lani je od Podravke dobivao u prosjeku oko 26.000 kuna bruto naknade mjesečno za svoj rad u tom tijelu. Bez obzira na broj sjednica.


Tagovi: NADZORNI ODBOR OSTAVKA PODRAVKA žELIMIR VUKINA

NEDAVNO OBJAVLJENO