Agencija za tržišno natjecanje pokrenula postupak protiv Hrvatskih šuma i HGK

Objavljeno, 16. svibnja 2022. Vijesti
# Foto: POŽGAJ / Plakati koji su osvanuli na četiri lokacije u Zagrebu
AUTOR
Redakcijski tekst

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenula je postupak protiv Hrvatskih šuma i Hrvatske gospodarske komore, Udruženja drvno prerađivačke industrije, zbog utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja.

Sumnja se u sklapanje zabranjenog vertikalnog sporazuma na mjerodavnom tržištu distribucije drvnih sortimenata. Postoje indicije da su navedeni poduzetnici u provedbi Pisma razumijevanja od 15. prosinca 2017. sklopili zabranjeni vertikalni sporazum, što bi moglo narušiti tržišno natjecanje.

“U članku Pisma razumijevanja je određeno da se formira Povjerenstvo za provedbu Pisma razumijevanja radi njegove operativne provedbe, a sastoji se od po dva člana predstavnika svake strane potpisnice sporazuma.

Sporno je sudjelovanje članova Povjerenstva iz redova Udruženja i drugih članova Udruženja koji nisu u Povjerenstvu, neovisno o tome sudjeluju li u donošenju odluka, na sastancima Povjerenstva na kojima se odlučuje o prigovorima kupaca HŠ-a koji su njihovi direktni konkurenti.

Cilj postupka je utvrditi ima li to za posljedicu narušavanje tržišnog natjecanja kojim se ograničava ili nadzire tržište, dijele tržišta ili izvori nabave ili primjenjuju nejednaki uvjeti na istovrsne poslove s različitim poduzetnicima, čime ih se dovodi u nepovoljniji položaj u odnosu na konkurenciju

Samo pokretanje postupka ne prejudicira odluku Agencije u ovom predmetu, budući da će se odluka temeljiti na konačno utvrđenom činjeničnom stanju u postupku”, priopćili su u ponedjeljak iz AZTN-a.


Tagovi: AGENCIJA HGK HRVATSKE šUME TRžIšNO NATJECANJE

NEDAVNO OBJAVLJENO