POSLOVANJE DRŽAVNE TVRTKE

Vrijednost svih hrvatskih šuma lani smanjena za čak 4 milijarde kuna

Objavljeno, 03. listopada 2021. Financijer
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Ukupna vrijednost svih šuma kojima gospodari državni mastodont Hrvatske šume tijekom prošle godine smanjena je za čak 8,4 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Vrijednost svih šuma – što uključuje vrijednost mladih sastojina i drvne zalihe na panju, raspoložive za sječu – lani je iznosila 43,8 milijardi kuna, što je čak četiri milijarde kuna manje nego predlani. Istodobno, vrijednost divljači u lovištima procijenjena je na 1,8 milijardi kuna i na istoj je razini kao i godinu ranije.

Bukova šuma na Bilogori / Foto: DANICA.HR

Hrvatske šume prošle su godine ostvarile osjetno lošije financijske i poslovne brojke nego pretprošle. Prihodi su iznosili oko 2,27 milijardi kuna, što je pola posto manje, a dobit 43 milijuna, odnosno 9 posto manje. Manje je i radnika, i to za oko stotinu, pa ih danas u HŠ-u radi oko 7900. No, zato je prosječna neto plaća veća za gotovo 100 kuna i iznosi oko 6500 kuna.

Da nema naknade za opće korisne funkcije šuma, koju plaćaju sve tvrtke s više od tri milijuna kuna prihoda i koja je lani iznosila gotovo 48 milijuna kuna – Hrvatske šume lanjsku bi godinu završile u gubitku. A tu su još i naknade za korištenje šumskih cesta koje su iznosile oko 43 milijuna kuna.

Predsjednik uprave uhićen

Unatoč svemu, dakle, Hrvatske šume zabilježile su minuse u gotovo svim ključnim rubrikama lanjskog financijskog izvještaja. Na koncu, pokazuje to i stanje gotovine na računima i u blagajni posljednjeg dana prosinca. Imali su 102 milijuna kuna casha što je upola manje nego potkraj prosinca predlani kad su raspolagali s 205 milijuna kuna.

Na čelu Hrvatskih šuma i dalje je HDZ-ov predsjednik uprave Krunoslav Jakupčić koji je osumnjičen u ‘aferi vjetroelektrane’ te je bio uhićen s Josipom Rimac i ostalima. Uskok ga tereti za zloporabu položaja, a ovih je dana protiv njega pokrenut i postupak za sukob interesa zbog otkrića da su mu Šume platile troškove odvjetnika u tom postupku.

Krunoslav Jakupčić, predsjednik uprave Hrvatskih šuma
Krunoslav Jakupčič / Foto: ARHIV

Prema medijskim napisima, nakon što je uhićen, račun za odvjetničke usluge u iznosu od 43.700 kun s pdv-om platile su Hrvatske šume. Jakupčić, doduše, ima pravo na troškove odvjetnika u slučaju kad snosi sankcije kao odgovorna osoba bez subjektivne krivnje predsjednika uprave ali ne i kad se radi o osobnoj odgovornosti.

Poslovanje Hrvatskih šuma nadzire HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba i član Gradske skupštine Davor Filipović, koji je na čelu Nadzornog odbora Hrvatskih šuma i član važnog revizijskog odbora HŠ-a.


Tagovi: 2020 HRVTASKE šUME SJEčA VRIJEDNOST šUMA

NEDAVNO OBJAVLJENO