NASTAVLJAJU RAT S DRŽAVNIM MONOPOLISTOM

Požgaj: Objavit ćemo dokaze koji teško terete Hrvatske šume i Ministarstvo

Objavljeno, 08. lipnja 2021. Vijesti
# Foto: POŽGAJ / Plakati koji su osvanuli na četiri lokacije u Zagrebu
AUTOR
Redakcijski tekst

Drvna industrija iz Podravine nastavlja rat protiv Hrvatskih šuma koje su im obustavile isporuku trupaca, a najavljuju iznošenje činjenica koje teško kompromitiraju tu javnu tvrtku. Ali ne samo nju.

Ovih su dana na nekoliko lokacija u Zagrebu osvanuli jumbo plakati s istaknutim natpisom „Velike količine trupaca dostupne samo podobnima i odabranima“. U Požgaj grupi sa sjedištem u Velikom Bukovcu kod Ludbrega tumače kako time žele upititi poruku svim institucijama vezanim uz podjelu drvne mase da će biti ustrajni u borbi.

Iz Požgaja upozoravaju kako će uskoro izaći s “dokazima o postojanju kartelskog udruženja čiji su sudionici Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske šume, a čije protuzakonito djelovanje je u protekle četiri godine nanijelo štetu od najmanje 3 milijarde kuna izgubljenog prihoda za državni proračun”.

Izaći će u javnost, kažu, i s “dokazima o protuzakonito dodijeljenim ugovorima samo za 2021. godinu od strane Hrvatskih šuma i poveznih institucija u vrijednosti preko 200 milijuna kuna (dok su, s druge strane, Požgaj grupi protuzakonito oduzeti ugovori vrijedni 40 mil. kuna)”.

Stvarni razlog spora Hrvatskih šuma i Požgaj grupe iz Velikog Bukovca kod Ludbrega leži u činjenici da su društva Požgaj grupe lani protiv Hrvatskih šuma pokrenula nekoliko sporova za naknadu štete u iznosu od gotovo 70 milijuna kuna.

Nakon dolaska aktualne uprave prije tri godine, Hrvtaske šume su Požgaju odlučile isporučivati 38 posto manju kvotu sirovine od one koja im je trebala pripasti po propisanim kriterijima. Požgaj je zbog toga bio prisiljen provesti snažno restrukturiranje poslovanja.

Krenula se velika otpuštanja radnika. Prema informacijama iz Požgaj grupe, uz 200 radnika koji su već dobili otkaz, bez posla će do kraja lipnja ostati još 70 zaposlenih. Posljedično, doći će do zatvaranja dva pogona, i to Otočac i Donji Miholjac II. Proces restrukturiranja traja će do 30. lipnja ove godine.


Tagovi: DRVNA MASA HRVATSKE šUME POžGAJ TRUPCI

NEDAVNO OBJAVLJENO