UREDNIČKI KOMENTAR

Ovo je Hrvatska: uskočki uhićenik odlučuje o sudbini 550 radnika Požgaja

Objavljeno, 22. travnja 2021. Komentari
# Foto: HGK / Krunoslav Jakupčić, predsjednik uprave Hrvatskih šuma
AUTOR
Robert Mihaljević

Požgaj grupa uručila je prvih 300 otkaza radnicima jer s Hrvatskim šumama nisu uspjeli sklopiti godišnji ugovor o isporuci trupaca.

No, bojimo se kako je to samo početak jer bez sirovine ta poznata podravska drvoprerađivačka tvrtka ne može poslovati.

Ovih je dana otkriven i stvarni razlog spora Hrvatskih šuma i Požgaj grupe iz Velikog Bukovca kod Ludbrega. Riječ je o tome da su društva Požgaj grupe lani protiv Hrvatskih šuma pokrenula nekoliko sporova za naknadu štete u u iznosu od gotovo 70 milijuna kuna.

Nakon dolaska aktualne uprave prije tri godine, naime, Šume su Požgaju odlučile isporučivati 38 posto manju kvotu sirovine od one koja im je trebala pripasti po propisanim kriterijima. Sličan problem imaju i u đurđevačkom Bauwerk Boenu koji se s Požgajem zbog toga žalio Šumama i Ministarstvu poljoprivrede.

Uhićen s kninskom kraljicom

No sve je bilo uzalud. Na sastanku o dodjeli trupaca Hrvatske šume od čelnika Požgaj grupe zatražile su da povuku sve tužbe jer, u protivnom, trupce neće dobiti. Kad u Požgaju na to nisu pristali, vrh Hrvatskih šuma jednostavno je odlučio neka onda crknu.

S jedne strane, dakle, imate Požgaj grupu sa šest tvornica u Hrvatskoj i 550 zaposlenih koja je pred potpunim gašenjem zbog spora s javnim državnim monopolistom.

S druge strane, imate Hrvatske šume na čijem je čelu 64-godišnji Krunoslav Jakupčić, Podravec iz Đurđevca s članskom iskaznicom HDZ-a i plaćom od 30.000 kuna. Čovjek koji je lani bio uhićen s kninskom ‘kraljicom’ Josipom Rimac u aferi vjetroelektrane.

Tereti ga se da je na nagovor Rimčeve maknuo negativno mišljenje Hrvatskih šuma o gradnji kompleksa vjetroelektrana kod Knina. Brzo je pušten jer je navodno to i priznao. Unatoč uskočkoj istrazi protiv njega, ostao je direktor Hrvatskih šuma.

To je, dakle, današnja Hrvatska. Poznata tvrtka koja propada zbog nesposobne i korumpirane državne administracije i uskočki osumnjičenik koji je i dalje na čelu jedne od najvažnijih državnih tvrtki.


Tagovi: HRVATSKE šUME KRUNOSLAV JAKUPčIć POžGAJ GRUPA TRUPCI

NEDAVNO OBJAVLJENO