UREDNIČKI KOMENTAR

Zvonimir Mršić želi biti kandidat ljevice za premijera. Koliko je to izgledno?

Objavljeno, 26. ožujka 2022. Komentari
# Foto: SDP / Davor Bernardić i Zvonimir Mršić
AUTOR
Robert Mihaljević

Ako ste se u posljednje vrijeme pitali gdje je i što radi koprivnički politički vunderkind Zvonimir Mršić i je li istina da je bacio koplje u trnje te se potpuno posvetio biznisu, odgovor ste mogli dobiti ovih dana u velikom, gotovo bi se reklo programskom nastupu u Novom listu.

Govorio je Mršić u intervjuu za riječki dnevnik o ruskoj agresiji na Ukrajinu, stanju u SDP-u, energetskoj krizi, davao je savjete premijeru Plenkoviću i secirao oporbu. Posebno je pak apostrofirao tezu da SDP-ov kandidat za premijera ne mora nužno biti šef stranke. Mrle, dakle, nije bacio političko koplje u trnje, već čeka svoju priliku za povratak, sad je to posve jasno.

Odlazak iz Podravke

Kad je u veljači 2012. godine s mjesta gradonačelnika Koprivnice milošću tadašnjeg premijera Zorana Milanovića postao predsjednik uprave Podravke, poručivao je je kako on od tog dana više nije političar, već gospodarstvenik, odnosno menadžer. No, ta metamorfoza iz političara i menadžera nije mu mnogo pomogla jer ga je HDZ smijenio nakon isteka mandata u veljači 2017. godine. Mršić je sve do skupštine dioničara koju je vodio tadašnji ministar Goran Marić bio uvjeren da će mu i Plenkovićev HDZ dati novi mandat. Na njegovu žalost, to se nije dogodilo.

Umjesto u vrh SDP-a, Mršić je uz blagoslov HDZ-ove Vlade prešao na lukrativnu poziciju u Agrokor

Nakon odlaska iz Podravke, na novi angažman nije dugo čekao: postaje savjetnik Vladina izvanrednog povjerenika za Agrokor, što je izazvalo nemalo čuđenje u redovima SDP-a. No, Mršić je odlučio nastaviti biti menadžer, pa je prije toga, dok je odrađivao zadnje mjesece mandata u Podravki, odbio biti kandidat za novog predsjednika SDP-a. Premda ga je ozbiljna ekipa iz stranke nagovarala da nakon Milanovićeva odlaska preuzme čelnu poziciju kako bi se spasilo što se još spasiti da. Umjesto u vrh SDP-a, Mršić je uz blagoslov HDZ-ove Vlade prešao na lukrativnu poziciju u Agrokor.

Jer nisu ni u HDZ-u bili ludi. Za razliku od čuđenja i blagog šoka u SDP-u zbog tog sirenskog zova kojeg je Mršić objeručke prihvatio, za HDZ je ta kadrovska operacija bila pravi zgoditak. Umjesto Mršića koji ima ponešto važnog iskustva i dobivenih bitaka te političku karizmu, HDZ je za ključnog protivnika i oporbenjaka u godinama koji slijede dobio bezličnog Davora Bernardića. Šampanjac je mogao biti otvoren, izborne su se pobjede nizale jedna za drugom.

Treća suza

Nakon odlaska iz Agrokora, Mršić nastavlja plivati u vodama biznisa. Postaje vlasnik tvrtke Terza lacrima (Treća suza) za poslovno savjetovanje i konzalting, preuzima dužnost čelnika NO-a brzorastuće tvrtke Meritus ulaganja iza koje je stajao Stipe Orešković i postaje glavni čovjek u regiji za moćnu investicijsku grupaciju Spitzberg partners. Usput, njegova konzultantska tvrtka Terza lacrima predlani je poslovala sa 713.000 kuna prihoda i čak oko pola milijuna kuna neto dobiti.

Mrle se, dakle, želi vratiti. Na velika vrata. No, za to bi se trebala ispuniti dva velika uvjeta

Unatoč svemu, Mrle sanja o povratku u politiku, i to na premijersko mjesto. U to smo posve sigurni. U toj ulozi ga vidi i riječki Novi list koji ga predstavlja kao „osobu koja bi bila dobar potencijalni kandidat ljevice za premijera. Pritom se uvažava njegovo ekonomsko znanje, ali istovremeno i političko iskustvo“. Što, međutim, na to kaže sam Mršić?

„Što se tiče kandidata za premijera, statut SDP-a potpuno je jasan i nedvosmislen. Predsjednik stranke Glavanom odboru predlaže kandidata za premijera, a tko će to biti odluka je dakle Glavnog odbora. Legitimna je ambicija predsjednika stranke da to bude, međutim da je stranka htjela da se to podrazumijeva, onda bi valjda tako pisalo u statutu.

Ankete sve govore

Na prošlim izborima jedna od ključnih grešaka upravo je bilo inzistiranje da tadašnji predsjednik Davor Bernardić bude kandidat za premijera. Izbori u Njemačkoj uče nas da spitzen-kandidat treba biti onaj koji može stranku povesti u izbornu pobjedu, a to nužno ne mora biti predsjednik stranke“, čini se kako je Mršić potpuno nedvosmislen.

I još prisnažuje kako „ankete pokazuju, a u ovom trenutku ankete su jedino što nam može nešto reći o raspoloženju birača, da se SDP dulje vrijeme zacementirao na skromnih 15 do 18 posto. To jasno ukazuje da postoji problem“.

Kad iz stranke izbacite pola saborskog kluba i velik broj članova, značajno pada uvjerljivost da ste spremni i sposobni okupiti oporbu

„Od parlamentarnih, pa i stranačkih izbora, nema pomaka. Nije došlo do promjena unutar stranke koje bi SDP usmjerile k rastu povjerenja(…) Kad iz stranke izbacite pola saborskog kluba i velik broj članova, značajno pada uvjerljivost da ste spremni i sposobni okupiti oporbu. Osobno sam skloniji okupljanju od izbacivanja“, navodi on.

Mrle se, dakle, želi vratiti. Na velika vrata. No, za to bi se trebala ispuniti dva velika uvjeta: da SDP s oporbom pobijedi na sljedećim izborima, ma kad se održali, te da Peđa Grbin i njegovi ‘partijaneri’ upravo Mršiću prepuste premijersku palicu. Premda u politici nikad ne treba reći nikad, ovog časa se ne možemo odlučiti koji je od ta dva scenarija nevjerojatniji.

Komentar je izvorno objavljen u tjedniku Glas Podravine


Tagovi: PREMIJER ZVONIMIR MRšIć

NEDAVNO OBJAVLJENO