AKTUALAN RAZGOVOR

Zvonimir Mršić: Odnos Zapada prema Rusiji trebao je biti drugačiji

Objavljeno, 20. ožujka 2022. Razgovori
# Foto: PODRAVKA / Zvonimir Mršić
AUTOR
Redakcijski tekst

Bivši čelnik Podravke i dugogodišnji SDP-ov gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić tvrdi kako se Zapad prema Rusiji trebao drugačije ponašati još od raspada SSSR-a ako su doista željeli da Rusija bude drugačija.

Mršić je danas poslovni čovjek, izvan aktivne politike, ali često istupa u javnosti te govori o gospodarstvu, politici, društveno važnim temama. U velikom razgovoru za Novi list progovorio je i o rusko-ukrajinskom ratu.

“Situacija u kojoj se nalazimo posljedica je (ne)činjenja od vremena raspada SSSR-a. Nemamo dovoljno informacija što je tada netko nekome obećao ili garantirao, i bi li taj raspad bio drugačiji da »toga« nije bilo(…)

Ni na koji način ne želim opravdati ili razumjeti invaziju, ali očito da se zapad predugo oportunistički ponašao. Primjerice, kako to da se odjednom pitamo odakle oligarsima novac da kupe nogometne klubove, a desetljećima nam to nije smetalo(…)

Nijedna aktivnost zapada i NATO saveza nije i ne može biti razlogom ili izlikom za invaziju. S današnje pozicije, a »poslije bitke puno je generala«, ako smo željeli da Rusija bude drugačija i odnos zapada prema njima je trebao biti drugačiji, što ni na koji način ne može opravdati gubitak i jednog života.

SPITZEN KANDIDAT

Bi li došlo do agresije da je zapad drugačije postupio, nažalost nikada nećemo saznati”, govori Zvonimir Mršić.

Osvrnuo se i na stanje u SDP-u naglasivši kako skromna anketna popularnost između 15 i 18 posto jasno ukazuje da u stranci postoji problem. Na pitanje vidi li Peđu Grbina na mjestu premijera, Mršić ističe kako o tome, po Statutu, odlučuje Glavni odbor stranke.

“Legitimna je ambicija predsjednika stranke da to bude, međutim da je stranka htjela da se to podrazumijeva onda bi valjda tako pisalo u Statutu. Na prošlim izborima jedna od ključnih grešaka upravo je bilo inzistiranje da tadašnji predsjednik Bernardić bude kandidat za premijera.

Izbori u Njemačkoj uče nas da spitzen-kandidat treba biti onaj koji može stranku povesti u izbornu pobjedu, a to nužno ne mora biti predsjednik stranke”, podsjeća on.

Cijeli intervju možete pročitati OVDJE.


Tagovi: INTERVJU NOVI LIST RUSIJA SDP ZVONIMIR MRšIć

NEDAVNO OBJAVLJENO