NAKON UMIROVLJENJA VLČ. IVANA JADANA

Župnik koji je ostavio 145.000 kn duga ima dijete! Vjernici: I oni su samo ljudi…

Objavljeno, 27. studenoga 2021. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ARHIV / Vlč. Ivan Jadan, bivši župnik u Đurđicu
AUTOR
Redakcijski tekst

Umirovljenik svećenik Ivan Jadan, dugogodišnji župnik u Carevdaru i Đurđicu, našao se ovih dana u središtu pozornosti nakon što su u javnost procurili biskupijski dokumenti koji bacaju novo svjetlo na njegov odlazak u mirovinu lani u kolovozu.

Vlč. Jadan, koji danas živi u koprivničkome naselju Vinica, u mirovinu je otišao s pozicije župnika u Đurđicu kod Križevaca. Ovih se dana otkrilo kako je župnik kojeg je biskup umirovio ostavio pozamašan dug u župnoj blagajni, pa ga sad mora vratiti prema sporazumu kojeg je potpisao s biskupijskim ekonomatom.

Neobičnu priču o župniku Jadanu prvi je otkrio portal Danica, a tekst možete pročitati OVDJE.

Vlč. Ivan Jadan, donedavni župnik Župe sv. Jurja Mučenika u Đurđicu, umirovljen je lani potkraj kolovoza i na njegovo mjesto došao je vlč. Franjo Faltak koji je prije stupanja na dužnost odlučio napraviti financijsku reviziju. No, revizija blagajničkih dnevnika i financijskih knjiga ustanovila je kako u župnoj blagajni nedostaje iznos od 145.200 kuna. Dug je nastao zbog nepoštivanja odredaba Zakonika kanonskog prava, naveli su u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji.

UČINIO MNOGO DOBRA

Zbog toga su vlč. Jadan i biskupijski ekonom Josip Stipančević potpisali sporazum prema kojem je Jadanu omogućen povrat duga u roku od pet i pol godina. Sve je ‘blagoslovio’ i bjelovarsko-križevački biskup, mons. Vjekoslav Huzjak. Župnik ima pravo na 4000 kuna mirovine: 2200 kuna mu isplaćuje Biskupija, a 1800 kuna država. Prema sporazumu, idućih 5,5 godina Biskupija mu neće plaćati 2200 kuna.

Nakon što je u javnost dospjela informacija o dugu i okolnostima koji su doveli do sklapanja sporazuma, nazvao nas je i bivši župnik Jadan nezadovoljan medijskom interpretacijom tog slučaja. No, Jadan nije htio istupati u javnost, niti obrazlagati što se točno dogodilo s tim novcem. Kratko je tek kazao da se neki iznosi, poput darova koje je župa dobivala od vjernika za različite namjene, nisu mogli voditi u financijskim knjigama.

Rijetko koji svećenik da nema dijete i zbog toga ga cijenim jer nije ko drugi svećenici koji imaju djecu i šute – kaže jedna vjernica

Jadan je naglasio i kako je za svoga službovanja u župama učinio mnogo dobra, pomagao potrebitima, prognancima, vjernicima, starijima i nemoćnima, a sad ga se bezrazložno proziva za nešto što je raščićeno između njega i Biskupije još lani.

Uu međuvremenu nam se javilo i podosta vjernika iz Carevdara i Đurđica, župa kojima je Jadan upravljao proteklih 20-ak godina. Tako je otkriven i pravi razlog njegova odlaska u mirovinu te povlačenja u miran obiteljski život u Koprivnici. Vlč. Jadan, naime, ponosni je otac! Vjernica iz Lepavine otkrila nam je ovaj tjedan kako je Jadan postao otac još dok je bio župnik u Carevdaru.

GODINU DANA PLAKALI

„To je bila javna tajna, svi su znali da je župnik tata, ali vjernicima to nije smetalo jer se on brinuo o djetetu. Dogodi se svima, i oni su samo ljudi, ali velečasni je priznao to dijete i brinuo se o njemu“, rekla nam je vjernica.

Slična se rasprava o župnikovu roditeljstvu povela i na društvenim mrežama. Tako gospođa Ružica piše: „Ajmo od Caredvara, pitajte cijelo selo zašto su godinu dana plakali za njim? Evo ja ću vam reći: brinuo se pet godina o prognanicima, sagradio dom za napuštene stare i nemoćne osobe, hranio ih i brinuo se da im ništa ne fali. Ako je neko zaplakao i zamolio ga za pomoć, uvijek je bio spreman da pomogne i nikad se nije štedio“.

U raspravu se uključila i gospođa Nikolina navodeći kako je župnik svoje dijete priznao i školovao, dok drugi samo okrenu glavom od svoje djece: „Rijetko koji svećenik da nema dijete i zbog toga ga cijenim jer nije ko drugi svećenici koji imaju djecu i šute“.

Odgovorio joj je gospodin Nikica koji nema ništa protiv vlč. Jadana jer ga je upravo on vjenčao: „Ali, postavlja se pitanje ako svi svećenici manje više imaju djecu i kad sele iz jedne župe u drugu i ostave prazne blagajne, kakvu poruku šalju vjernicima i kakvu to crkvu imamo u kojoj je dozvoljeno sve, a protivno njihovom nauku koji propovijedaju”.


Tagovi: DIJETE DUG IVAN JADAN žUPNIK

NEDAVNO OBJAVLJENO