REVIZIJA USTANOVILA MANJAK

Iz župne blagajne nestalo 145.200 kn pa su bivšem župniku uskratili mirovinu

Objavljeno, 21. studenoga 2021. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ARHIV / Vlč. Ivan Jadan, bivši župnik u Đurđicu
AUTOR
Redakcijski tekst

Župnik kojeg je biskup umirovio ostavio je pozamašan dug u župnoj blagajni, pa ga sad mora vratiti prema sporazumu kojeg je potpisao s biskupijskim ekonomatom.

Kako doznaje portal Danica, vlč. Ivan Jadan, župnik Župe sv. Jurja Mučenika u Đurđicu kod Križevaca, umirovljen je lani u kolovozu i na njegovo mjesto došao je vlč. Franjo Faltak koji je prije stupanja na dužnost odlučio napraviti financijsku reviziju.

No, revizija blagajničkih dnevnika i financijskih knjiga ustanovila je kako u župi nedostaje ukupno 145.200 kuna. Dug je nastao zbog nepoštivanja odredaba Zakonika kanonskog prava, naveli su u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji, a naš portal posjeduje nalaz te revizije.

Zbog toga su vlč. Jadan i biskupijski ekonom Josip Stipančević potpisali sporazum prema kojem je Jadanu omogućen povrat duga u roku od pet i pol godina. Sve je ‘blagoslovio’ i bjelovarsko-križevački biskup, mons. Vjekoslav Huzjak.

Umirovljenik župnik, naime, ima pravo na 4000 kuna mirovine: 2200 kuna mu isplaćuje Biskupija, a 1800 kuna ide na teret Ministarstva obrazovanja. Prema sporazumu, idućih 5,5 godina Biskupija mu neće plaćati 2200 kuna, pa će se time kompenzirati nastali dug u župnoj blagajni.

Ukupno će u 66 mjeseci župnik time vratiti točno 145.200 kuna. Kamate, čini se, Biskupija nije uračunala. Zasad nije poznato kako je došlo do tog duga, niti što je župnik učinio s novcem koji nedostaje u župnoj blagajni.


Tagovi: BISKUPIJA BLAGAJNA DUG đURđIC IVAN JADAN JOSIP STIPANčEVIć VJEKOSLAV HUZJAK žUPNIK

NEDAVNO OBJAVLJENO