ATAK NA OBITELJ

Župan je uputio suptilnu prijetnju ženi našeg urednika. Kaže da se samo šalio

Objavljeno, 17. kolovoza 2019. Komentari
# Foto: ŽUPANIJA (Darko Koren)
AUTOR
Robert Mihaljević
glavni urednik

Župan Darko Koren, čelnik one nove stranke znakovita imena, pridružio se ovih dana plejadi lokalnih političkih moćnika koji su zbog mojeg pisanja spremni atakirati i na moju obitelj. Ovaj put, opet, suprugu.

Povod za to župan je našao u mojem interesu za zapošljavanje potpredsjednice njegove stranke Mreža u Podravki.

“Ja sam joj, inače, savjetovao da se pokuša zaposliti u nogometnom klubu Slavenu jer su tamo bolje plaće nego u Podravki. Ali, očito nije uspjela”, odgovorio mi je, među ostalim, Koren.

Ništa nije sveto

A radno mjesto moje supruge, koja je već 20-ak godina zaposlena u Slavenu, kontroliraju upravo oni. Darko Koren i njegovi dobri prijatelji, šef Podravke Marin Pucar i Slavenov stvarni vladar Robert Markulin, potpredsjednik Šukerova HNS-a.

Župan mi se poslije opravdavao kako se samo šalio. Onako kako se s mojom suprugom i obitelji već 25 godina – otkako se bavim ovim poslom ‘šale’ mnogi moćni politički menadžeri: Zdravko Dimač, Damir Polančec, Krunoslav Vitelj, Zvonimir Mršić, Maja Hleb, Robert Markulin.

Kad pritisak na novinara i redakciju ne urodi plodom, onda se udara po obitelji. Jer ništa nije sveto i sva su sredstva za ušutkivanje javne riječi dopuštena.

Koren mi je, dakle, u odgovoru na škakljivo pitanje o zapošljavanju njegove stranačke dužnosnice u Podravku uputio suptilnu prijetnju. Da je tu rečenicu preko usta prevalio netko tko nema stvarnu političku i društvenu moć da ugrozi radni status moje žene, to bi se i moglo shvatiti kao šala.

No, kada je javno izgovori moćni političar koji je ovih dana naprasno uskratio novčanu potporu lokalnom mediju onog časa kad sam ja tamo počeo pisati kolumnu – onda to nije nimalo bezazleno.

Paklena spirala

I to samo pokazuje u kakvu su paklenu spiralu naše političke elite opet uvukle cijelo društvo. Četvrt stoljeća bavim se ovim poslom i danas svjedočim kako se nismo maknuli s mjesta. Štoviše, mediji i novinari neslobodniji su nego ikad u tih 25 godina.

Čak nije problem ni u stanju. Problem je u odsustvu svake reakcije na takve procese i pojave. Reakcije zakonodavne, sudbene i izvršne vlasti u državi.

Zato se širi prostor nesloboda i presija – od medija preko političkih stranaka do tržišta. I zato se župan i njegovi istomišljenici i dalje mogu šaliti s nama i našim obiteljima.

A mi se previjamo od njihova smijeha.


Tagovi: DARKO KOREN PRIJETNJA SLAVEN SUPRUGA

NEDAVNO OBJAVLJENO