UREDNIČKI KOMENTAR

Zašto je Martina Dalić zadržala Gabrićeva masona i blagajnicu HDZ-a

Objavljeno, 05. veljače 2022. Komentari
# Foto: DANICA.HR / Martina Dalić i Andrej Plenković
AUTOR
Robert Mihaljević

Martina Dalić zabila si je prvi ozbiljan i prilično zvučan autogol te poslala potpuno krive poruke menadžmentu, radnicima, zainteresiranoj javnosti.

Premda su nas brojni ‘visoki izvori’ iz kompanije, ali i politike, uvjeravali kako čelnica Podravke ima potpuno odriješene ruke u definiranju nove uprave za idući petogodišnji mandat, na koncu se dogodilo sve suprotno od onoga što su nam tvrdili.

U upravi Podravke, tako, ostala je donedavna blagajnica koprivničkog HDZ-a Ljiljana Šapina, za mnoge u tvrtki najslabija karika u kompanijskom top menadžmentu. Sve se glasnije i neuvijenije iz lokalnog HDZ-a, koji je također nezadovoljan sastavom nove uprave, spominje kako je Šapinu u upravi zapravo ‘ostavio’ Andrej Plenković.

NA ZELENU GRANU

Na čelu Belupa ostaje Hrvoje Kolarić, menadžer čije se ime provlačilo u aferi oko Gabrićevih masona, a novinari su otkrili kako je upravo on bio ‘veza’ za primanje u masone bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića. Kolarića se, s druge strane, drži dijelom odgovornim i za činjenicu da je investicija u novu tvornicu lijekova debelo premašila prvotne planove. Na koncu je stajala više od pola milijarde kuna.

U tim kadrovskim rašomonima iz uprave Podravke, očekivano, otišao je predstavnik mirovinskih fondova Marko Đerek s kojim Martina Dalić nikako nije mogla na zelenu granu. I što se nakon toga dogodilo? Za Đereka je otvoreno treće mjesto u upravi Belupa, navodno također uz ozbiljno sufliranje visoke politike.

Izborom nove-stare uprave Podravke i Belupa Martina Dalić je otkrila kako će vladati kompanijom u idućem petogodišnjem mandatu

Umjesto njega, AZ mirovinski fond u upravu Podravke uspio je progurati dosadašnjeg člana NO-a kompanije Ivana Ostojića, inače financijaša i člana uprave Wustenrot stambene štedionice. Pa sad u upravi Podravke sjede dva financijaša – Ostojić i Davor Doko. Poruka? Nema je. Odnosno ima: logika je nebitna, važan je kompromis.

Da je Martina Dalić ozbiljno načela svoj prvotni autoritet, koji je najvećim dijelom proizlazio iz snažnog političkog zaleđa, postalo je jasno i nedavno, kad je iz kompanije naprasno otišao novi direktor korporativnog marketinga i komunikacija Tomislav Maričević, po struci stomatolog.

KOLOPLET INTERESA

Na toj je funkciji Maričević izdržao tek četiri mjeseca, a njegovi prvi suradnici tvrde kako se od prvog dana vidjelo da je čovjek potpuno nedorastao dužnosti koja mu je povjerena. Ne sjećamo se takve blamaže u Podravki. To da se na jednu od najvažnijih menadžerskih funkcija imenuje čovjek koji je potom otišao, a da se nije pošteno ni raspakirao.

Izborom nove-stare uprave Podravke i Belupa Martina Dalić je otkrila kako će vladati kompanijom u idućem petogodišnjem mandatu koji joj počinje teći 24. veljače. Pisali smo – i to jedini u Koprivnici – kako je njezin dolazak svakako bio dobra vijest za tvrtku. No, Martina se, na žalost, poskliznula na prvom zavoju.

Pokazalo se kako je Podravka ipak koloplet raznorodnih političko-financijskih interesa koji se kroje u centrima moći izvan zidina upravne zgrade. I da na te interese čelni čovjek tvrtke – ma kako se zvao – ima malo utjecaja.


Tagovi: MARTINA DALIć NOVA UPRAVA PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO